dc.contributor.author | Şimşek, Enver | |
dc.contributor.author | Kızıldemir, Özgür | |
dc.date.accessioned | 2023-11-10T16:04:20Z | |
dc.date.available | 2023-11-10T16:04:20Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 2587-0890 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/6341 | |
dc.description.abstract | Dünyanın en önemli mutfak kültürlerinden Türk mutfağının, geçmişten günümüze uzun bir
tarihe sahip olduğu bilinmektedir. Tekirdağ ise konumu gereği sürekli bir geçiş noktası olması
nedeni ile farklı medeniyetlerden mutfak kültürü edinmiştir. Mutfak kültürünün genel olarak
tarım ve hayvancılık üzerine kurulu olması verimli topraklara sahip olduğunu göstermektedir.
Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı ve Peynir helvası tatlısı en önemli ürünleri olarak öne
çıkmaktadır. Tekirdağ’ın en çok talep gören ürünlerinden zeytin, zeytinyağı, üzüm ve kiraz
kalitesinin yüksekliği de verimli topraklar ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca kabak, zeytinyağı ve
hamur işleri farklı yemek türleri oluşturmak için sık kullanılmakta olduğu anlaşılmıştır. Yöre
halkının tükettiği tatlılarda; hamur ve meyve türlerini genel olarak kullandığı saptanmış, ayrıca
salata türlerini genel olarak meze olarak yaptıkları sonucuna da ulaşılmıştır. Çalışma literatür
taraması olarak gerçekleşmiş olup ikincil veri toplama yöntemi ile veriler elde edilmiştir.
Tekirdağ bir geçiş güzergâhı olması açısından, mutfak kültürü ve önemli ürünleri olan bir yer
olduğu görülmektedir. Ancak mutfak kültürlerindeki bu çeşitliliğini yansıtamadığı söylenebilir.
Tekirdağ mutfağının kendine has bir kültüre sahip olduğu, yörenin önemli ürünlerinin bilindiği,
ancak tanıtım yetersizliği nedeni ile istenilen düzeyde olmadığı söylenebilir. | en_US |
dc.description.abstract | It is known that Turkish cuisine, one of the most important culinary cultures of the world, has a
long history from past to present. Due to its location as a transit point due to its location, Tekirdağ
has acquired culinary culture from different civilizations. The fact that the culinary culture is
based on agriculture and animal husbandry in general shows that it has fertile soils. Tekirdağ
meatballs, Hayrabolu dessert and Cheese halva dessert stand out as the most important products.
Olives, olive oil, grapes and cherries, which are among the most demanded products of Tekirdag,
can be associated with high fertile soils. It was also found that zucchini, olive oil and pastries are
often used to create different types of food. In the desserts consumed by the local people; it was
determined that they generally use dough and fruit types, and they also make salads as
appetizers in general. The study was carried out as a literature review and the data were obtained
by secondary data collection method. Tekirdağ is a place with a culinary culture and important
products in terms of being a transit route. However, it can be said that it does not reflect this
diversity in culinary cultures. It can be said that Tekirdağ cuisine has its own culture, important
products of the region are known, but it is not at the desired level due to lack of promotion. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Yüksel Öztürk | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.26677/TR1010.2020.343 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Tekirdağ | en_US |
dc.subject | Mutfak | en_US |
dc.subject | Kültür | en_US |
dc.subject | Tekirdağ | en_US |
dc.subject | Cuisine | en_US |
dc.subject | Culture | en_US |
dc.title | Tekirdağ Mutfak Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme | en_US |
dc.title.alternative | An Evaluation on Tekirdağ Culinary Culture | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | Türk Turizm Araştırmaları Dergisi | en_US |
dc.department | Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-1749-425X | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-4040-4547 | en_US |
dc.identifier.volume | 4 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 758 | en_US |
dc.identifier.endpage | 775 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Kızıldemir, Özgür | |