Uluslararası Uçuşlardaki Türk Mutfağına Ait Ürünlerin Yer Aldığı Menülerin Değerlendirilmesi: Uçan Şefler Üzerine Bir Araştırma
Abstract
Bu araştırmada uluslararası uçuşlardaki Türk mutfağına ait ürünlerin yer aldığı menülerin
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bunu yaparken de bu ürünleri yolcular için hazırlayan uçan şeflerin
gözlem ve görüşlerinden faydalanılmıştır. Çalışmada 20 uçan şefle yarı yapılandırılmış görüşme formu
kullanılarak, yapılan görüşmeler sonucu elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular
yabancı yolcuların genel olarak Türk mutfağına ait ürünlere karşı olumlu görüş bildirdiklerini göstermiştir.
Kebap, baklava, Maraş dondurması, demleme çay ve Türk kahvesi gibi bazı ürünlerin yolcular tarafından
bilindiği ve daha çok talep edildiği tespit edilmiştir. Buna karşın yaprak sarma ve irmik helvası gibi bazı
ürünlerin ise yolcular tarafından tam olarak algılanamadığı ve daha az tercih edildiği görülmüştür. Uçan
şeflerden alınan bilgilerden yola çıkılarak yolcuların Türk yemek ve içeceklerini bilmedikleri için risk almak
istememeleri, yemekleri yağlı ve baharatlı bulmaları, Türk yemek ve içeceklerinin kültürlerine uymaması
gibi nedenler Türk mutfağını tercih etmeme nedenleri arasında yer almaktadır. Türk mutfağını tercih
etmeyen yolcuların en çok dünya mutfaklarına yöneldiği belirlenmiştir. The aim of this study is to evaluate the menus of the Turkish cuisine on international flights. In this study,
observations and opinions of flying chefs who prepare products for passengers were used. The data
obtained from the interviews with 20 flying chefs using semi-structured interview form were evaluated. The
findings show that foreign passengers generally have a positive opinion about the products of Turkish
cuisine. Some products such as kebab, baklava, Maras ice cream brewed tea and Turkish coffee are known
and demanded by the passengers. On the other hand, some products such as stuffed vine leaves and
semolina halva were not perceived enough by the passengers and less preferred. According to the
information received from the flying chefs, the passengers do not want to take risks because they don’t know
Turkish food and drinks, they think Turkish food is greasy and spicy, the Turkish food and drinks do not
fit their culture, such as reasons why they don’t prefer Turkish cuisine. Passengers who didn’t prefer Turkish
cuisine were most likely to prefer the International Cuisine.
Volume
4Issue
2Collections
The following license files are associated with this item: