dc.contributor.author | Derin, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2023-11-07T18:46:18Z | |
dc.date.available | 2023-11-07T18:46:18Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 2618-5784 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/6276 | |
dc.description.abstract | Arkaik dönemin şamanik şeflerinden çağdaş dünyanın sanal imgelerini
besleyen şeflere uzanan metnin ana teması en ilkel duygu olan açlık ve bunun
giderilmesine dayanmaktadır. Buradaki açlık yalnızca fiziksel değil, duygusal ve
varlıksal bir yapı da sergilemektedir. Potlaçlarla başlayan ve şamanik büyülerin
varlığı kutsayan büyülü karışımlarıyla bir temsile dönüşen süreç, çağdaş dünyada
kosmosun kendini tabaklarda göstermesiyle devam etmektedir. Şefler, ister
gastronomik ister şamanik unsurları yansıtmakta olsunlar; temel olan kendi
ayrık dünyaları içinde dışsal ve gündelik ötekilerin yorumlarına açık olmalarıdır.
Hastalıklar karşısında toplumsal anlamda anlaşılmaz olan şamanın devası, açlık
karşısında şaşırtıcı unsurları bir araya getiren şeflerin yemekleri yalnızca bir
amaca hizmet etmektedir. Mideye indirilen lokmalar, bulunan devalar, vahşet ve
kirlenmeyle açığa çıkan hazırlık süreci sonunda oluşan temiz ve kutsal yapılar;
seremonilerden tabaklara uzanan bir düzlemde yalnızca bir şeyi ispat etmektedir:
Varlığı boşluğa düşmekten kurtarmak ve her an onaylamak. | en_US |
dc.description.abstract | Spreading from the shamanic chiefs of the Archaic period to the chiefs
feeding virtual images of the contemporary world, the main theme of the text is
based on the most primitive feeling of hunger and its fulfillment. The hunger here
is not only physical but also emotional and existential. The process, which started
with potlach and turns into a representation with shamanic magical infusions
that sanctify the existence, continues with the appearance of cosmos on plates in
the contemporary world. Chefs or chiefs, whether they consider gastronomic or
shamanic elements within their separate worlds; the main thing is that they are
open to the interpretation of the outer world and the precepts of daily people. The
shaman's medicine, which is socially incomprehensible in the face of illness; the
chef's recipes, which brings together surprising elements in the face of hunger,
serves only to one goal. Bites brought down to the stomach, medications, clean
and sacred structures formed as a result of the preparation process revealed by
savagery and pollution through ceremonies to plates proves only one thing: to
save Being from falling into the void and to confirm it in every moment. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Işıl Bayar Bravo/Hamdi Bravo | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Şamanizm | en_US |
dc.subject | Şef | en_US |
dc.subject | Kabile Şefi | en_US |
dc.subject | Varlık | en_US |
dc.subject | Potlaç | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Shamanism | en_US |
dc.subject | Chef | en_US |
dc.subject | Chief | en_US |
dc.subject | Being | en_US |
dc.subject | Potlatch | en_US |
dc.title | Şamanik Şeflerden Gastronomik Şeflere Varlığın Mideye İndirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | From Shaman Chiefs To Gastronomic Chefs Ingesting The Being | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi) | en_US |
dc.department | İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-5866-6628 | en_US |
dc.identifier.volume | 15 | en_US |
dc.identifier.issue | 30 | en_US |
dc.identifier.startpage | 397 | en_US |
dc.identifier.endpage | 417 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Derin, Özlem | |