Annelerin Beslenme Bilgi Düzeylerinin, Çocuklarının Beslenme Bilgi Düzeyi ve Diyet Kaliteleri ile İlişkisi
Özet
Amaç: Bu çalışma, özel bir koleje devam eden adölesan öğrencilerin annelerinin beslenme bilgi düzeyi ile
öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ve diyet kalitesi arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılması amacıyla
yürütülmüştür.
Yöntem: Çalışma özel bir koleje devam eden 11-18 yaş arası 201 adölesan ve adölesanların annelerinin
katılımı ile yürütülmüştür. Katılımcı annelere araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda
hazırlanmış bir “anket formu”, “Yetişkinlerde Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD)” ölçeği ve “Sağlıklı
Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ)”, katılımcı öğrencilere ise yine araştırmacı tarafından ilgili
literatür doğrultusunda hazırlanmış bir “anket formu”, “Adölesanlarda Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği” ve
“Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED)” ölçeği uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya %57,2’si kız (115 kişi), %42,8’i (86 kişi) erkek olmak üzere toplamda 201 adölesan ve
adölesanların anneleri katılmıştır. Katılımcı annelerin YETBİD alt ölçekleri olan temel beslenme ve besinsağlık ilişkisi ortalaması 55,03±8,823 puan (orta bilgi düzeyi), beslenme tercihi ortalaması 39,36±6,702
puan (iyi besin tercihi) ve SBİTÖ toplam puan ortalaması 76,28±15,536 puandır (yüksek düzeyde). Katılımcı
olan adölesanların beslenme bilgisi toplam puan ortalaması 34,86±7,641 puan (çok iyi) ve KİDMED toplam
puan ortalaması 5,31±2,517 puandır (orta diyet kalitesi, diyette iyileştirme gerekli). Adölesanların beslenme
bilgi düzeyleri ile annelere uygulanan YETBİD’in alt grupları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler
saptanmıştır (temel beslenme alt grubu için: r= 0,383; p<0,001; beslenme tercihi için: r=0,282; p<0,001).
Adölesanların diyet kaliteleri ile annelerin beslenme bilgi düzeyi toplam puanları (r=0,172; p<0,05) ve alt
gruplarından temel beslenme ve besin sağlık ilişkisi (r=0,160; p<0,05) ve beslenme tercihi (r=0,145;
p<0,05) arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Çoklu regresyon modeline göre, annelerin olumlu beslenme düzeylerinin (r=2,48; p<0,05) ve adölesanların beslenme bilgisi düzeylerinin (t=3,788;
p<0,05) adölesanların diyet kalitelerini anlamlı düzeyde etkiledikleri bulunmuştur.
Sonuç: Annelerin beslenme bilgi düzeyleri arttıkça çocuklarının hem beslenme bilgi düzeyi hem de diyet
kalitesi artmaktadır. Aim: This study was carried out to investigate whether there is a relationship between the nutritional
knowledge level of the mothers of the students attending a private school and the nutritional knowledge level
and diet quality of the students.
Method: The study was conducted with the participation of 201 adolescents aged 11-18 years and their
mothers attending a private school. The participating mothers were applied a "questionnaire" prepared by
the researcher according to relevant literature, the "Nutrition Knowledge Level in Adults (YETBİD)" scale,
and the "Attitude Scale towards Healthy Nutrition (SBİTÖ)". On the other hand, the participating students
were given a "questionnaire" prepared by the researcher according to relevant literature, the "Nutrition
Knowledge Level in Adolescents" scale, and the "Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED)" scale.
Results: A total of 201 adolescents and their mothers 57.2% of whom were girls (115 people) and 42.8% (86
people) were boys, participated in the study. The mean of basic nutrition and food-health relationship, which
are subscales of ANKL of the participating mothers, was 55.03±8.823 points (intermediate knowledge level),
the average of nutritional preference was 39.36±6.702 points (good food preference), and the total score of
HEAS was 76.28±15.536 points (high level). The total nutritional knowledge score of the participating
adolescents is 34.86±7.641 points (very good), and the total score of KIDMED is 5.31±2.517 points (moderate
diet quality, improvement in diet is required). A significant and positive relationship was found between the
nutritional knowledge levels of adolescents and the subgroups of ANKL applied to mothers (for basic
nutrition subgroup: r= 0.383; p<0.001; for nutritional preference: r=0.282; p<0.001). Significant positive
correlations were found between Adolescents' diet quality and mothers' total points of nutritional knowledge
(r=0.172; p<0.05), and their subgroups, the relationship between basic nutrition and food health (r=0.160;
p<0.05) and nutritional preference (r=0.145; p = p<0.05). According to the multiple regression model, it
was found that mothers' positive nutrition levels (r=2.48; p<0.05) and adolescents' nutritional knowledge
levels (t=3.788; p<0.05) affected diet quality of adolescents significantly.
Conclusion: As the mothers' nutrition knowledge levels increase, both their children's nutrition knowledge
levels and diet quality also increase.
Sayı
20Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5519Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: