Banka Çalışanlarının Yaşam Doyumları, Depresyon Durumları, Beslenme Alışkanlıkları ile Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi: İstanbul İli Örneği
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı banka çalışanlarının yaşam doyumları, depresyon durumları, beslenme
alışkanlıkları ile antropometrik ölçümlerinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, 146 (%62,3 erkek, %37,7 kadın) bankacı üzerinde
yürütülmüştür. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle demografik özellikler, beslenme bilgisi ve
alışkanlıkları ile ilgili soruları içeren anket formu, Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği
(BDÖ) uygulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Veriler SPSS 24.0 paket programı ile analiz
edilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların YDÖ puanları erkeklerde 14,52±6,58, kadınlarda 15,55±7,13 olup, BDÖ puanları
sırasıyla; 6,44±5,56 ve 8,44±8,22’dir. BDÖ sınıflamasına göre katılımcıların %92,4’ünde depresyon
semptomu olmadığı bulunmuştur. YDÖ ile BDÖ arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon saptanmıştır (r:
-0,386;p: 0,001). Bankacıların çoğu sağlıklı beslendiğini düşünse de çalışırken atıştırmalık olarak %51,4
oranında sağlıksız atıştırmalık tükettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik durumların yeme isteğini
etkilediği gözlenmiştir (p<0,05). Beden Kütle İndeksi (BKİ)’ne göre erkeklerin %61,5’i ile kadınların
%22,2’si; bel/kalça oranlarına göre ise erkeklerin %30,8’i ile kadınların %14,5’inin obezite riski olduğu
saptanmıştır.
Sonuç: Çalışmaya katılan bankacıların büyük çoğunda depresyon riski olmadığı ve yaşam doyumlarının
yüksek olduğu saptansa da, çoğu sağlıklı beslendiğini düşünmesine karşın, yarısından fazlasının sağlıksız
atıştırmalık tükettiği ve obezite risklerinin olduğu görülmüştür. Bu nedenle yoğun ve stresli bir çalışma
ortamında çalışan banka çalışanlarının yaşam doyumları ile beslenme bilgilerini arttırmaya yönelik kurum
içi eğitimler verilebilir. Ayrıca diyetisyen tarafında ideal vücut ağırlığa ulaşmalarını sağlamak ve sağlıklı
beslenme alışkanlıklarını geliştirmek amacı ile eğitimler düzenlenebilir ve bireysel beslenme planlamaları
hazırlanabilir. Aim: The aim of this study is to evaluate the life satisfaction, depression status, nutritional habits and
anthropometric measurements of bank workers.
Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted on 146 (62.3% male, 37.7% female) bank
workers. A questionnaire form including demographic characteristics, nutritional information and habits,
Life Satisfaction Scale (LSS) and Beck Depression Inventory (BDI) were applied to the participants by faceto-face interview method, and their anthropometric measurements were taken. The data were analyzed with
the SPSS 24.0 package program.
Results: LSS scores of participants were 14.52 ± 6.58 for men and 15.55 ± 7.13 for women, and BDI scores
were 6.44 ± 5.56 and 8.44 ± 8.22, respectively. According to the BDI classification, it was found that 92.4%
of the participants did not have depression symptoms. A weak negative correlation was found between LSS
and BDI (r: -0.386, p: 0.001). Although most of the bank workers thought that they have a healthy diet, it
was determined that 51.4% consume unhealthy snacks while working. Additionally, it was observed that
psychological conditions affect the desire to eat (p <0.05). According to Body Mass Index (BMI), 61.5% of
men and 22.2% of women; and according to waist/hip ratios, 30.8% of men and 14.5% of women were found
to be at risk of obesity.
Conclusion: Although most of the bank workers were not at risk of depression and had high life
satisfaction, it was observed that more than half of them consumed unhealthy snacks and had obesity risks,
whereas most of them thought that they had a healthy diet. Therefore, in-company training courses can be
provided to increase the life satisfaction and nutritional knowledge of bank workers working in a busy and
stressful working environment. Additionally, training courses can be organized and individual nutrition
plans can be prepared by the dietitians in order to enable them to reach ideal body weight and develop
healthy eating habits.
Sayı
20Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5512Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: