dc.contributor.author | Dayı, Taygun | |
dc.contributor.author | Özgören, Murat | |
dc.contributor.author | Öniz, Adile | |
dc.date.accessioned | 2023-09-13T08:10:57Z | |
dc.date.available | 2023-09-13T08:10:57Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5511 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu araştırma sağlık alanında lisans eğitimi alan öğrencilerin sürdürülebilir yaşam bilgi düzeylerini
ve bu bilgiyi uygulamaya yansıtma durumlarını değerlendirmeyi hedeflemiştir.
Yöntem: Veri toplama aracı araştırmacılar tarafından geliştirilen, likert tipi bir anket formudur ve veriler
çevrimiçi olarak (Google Forms) toplanmıştır. İlgili anket formunun “genel bilgiler” ve “sürdürülebilir
yaşam” olmak üzere iki bölümü mevcuttur. Verilerin değerlendirilmesinde çeşitli istatistiksel analizler
uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya gönüllü 374 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların büyük bir kısmı (%82,90) karışık
beslenme modelini benimsediklerini beyan etmişlerdir. Besinlerin ayak izleri hakkındaki bilgi düzeyleri
sorgulandığı zaman %80,20’si “karbon ayak izi”, %65,00’ı “su ayak izi”, %63,60’ı “enerji ayak izi” ve
%60,40’ı ise “nitrojen ayak izi” terimlerinin açıklamalarına “doğru” beyanında bulunmuşlardır. Bireylerin
yaşam tarzı alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri incelendiği zaman çevre dostu elektronik cihaz kullanımı, çevreyi
temiz tutma, atığa uygun çöp kovası kullanımı ve motorlu taşıt kullanımı davranışları ile bilgi düzeyleri
arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüş ve ilgili konularda bilgiye sahip kişilerin davranış olarak
benimseme düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Sürdürülebilir yaşam belirleyicileri hakkında bilgi düzeyi yüksek olan katılımcıların sürdürülebilir
yaşam tarzı alışkanlıklarına sahip olduğu görülmüştür. Ancak, hem bilgi hem de uygulama düzeylerinin
arttırılmasına yönelik lisans dersleri, ülke politikası, eğitim programları, kamu spotu vb. girişimlere
gereksinim vardır. | en_US |
dc.description.abstract | Aim: This study aimed to evaluate healthcare students’ knowledge about sustainable living and determine
the level of inference of this knowledge in their daily routines.
Methods: The data collection tool was developed by researchers as a Likert-type survey. All data were
collected online (via Google Forms). The survey includes two sections: “general information” and
“sustainable living”. Various scientific statistical analyses were used to evaluate the data.
Results: 374 voluntary students participated in this study. Most participants (82.90%) declared they have
adopted a mixed nutrition model. When their knowledge about the footprints of food was asked, 80.90% of
them declared “true” for the definition of “carbon footprint”, this value was 65.00% for the “water footprint”,
63.60% for the “energy footprint”, and 60.40% for the “nitrogen footprint”. When the student’s lifestyle
behaviors and knowledge status were evaluated, a positive relationship was found between the participant’s
knowledge and level of inferred status for using environmentally friendly electronic machines, keeping
nature clean, waste management, and using the motor vehicle. Participants -who had a higher level of
knowledge status than others- had better adaptation status of these sustainable living components.
Conclusion: Although increasing knowledge about sustainable living increases adaptation of related
matters as a lifestyle behavior, there is a need for undergraduate courses, political initiative, education
programs, public service advertisements, etc. to increase both knowledge and level of commitment. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1202873 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Sürdürülebilirlik | en_US |
dc.subject | gezegen sağlığı | en_US |
dc.subject | bilgi | en_US |
dc.subject | tutum | en_US |
dc.subject | uygulama | en_US |
dc.subject | Sustainability | en_US |
dc.subject | planet health | en_US |
dc.subject | knowledge | en_US |
dc.subject | attitudes | en_US |
dc.subject | practice | en_US |
dc.title | Geleceğin Sağlık Profesyonellerinin Sürdürülebilir Yaşam Bilgi ve Uygulama Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Bir Üniversite Örneği | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of Relation between Sustainability Life Knowledge and Applying Status in Future Health Professionals: An University Sample | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-2491-7609 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-7984-2571 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-6619-4106 | en_US |
dc.identifier.issue | 20 | en_US |
dc.identifier.startpage | 479 | en_US |
dc.identifier.endpage | 492 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |