Masa Başı İşlerde Çalışanların Fiziksel Aktivite Düzeyleri, Beslenme ve Antropometrik Ölçümlerinin Değerlendirilmesi
Özet
Amaç: Masa başı çalışma fazla hareket etmeden uzun saatler çalışmayı gerektirmektedir ve bu nedenle
çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı masa başı çalışan bireylerin
beslenme ve fiziksel aktivite düzeylerini araştırarak antropometrik özelliklerini değerlendirmektir.
Yöntem: Bu çalışma Şubat-Nisan 2020 tarihleri arasında rastgele örneklem ile seçilen 200 masa başı
çalışan üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara 4 bölümden oluşan anket uygulanmıştır.
Bulgular: Masa başı çalışanlarda en çok görülen hastalığın göz hastalıkları olduğu tespit edilmiştir.
Katılımcıların büyük çoğunluğu öğün atlamaktadır ve fiziksel aktivite yapmamaktadır. Su tüketimi genelde
1-5 bardaktır. Erkek katılımcıların beden kütle indeksi (BKİ) değerinin kadın katılımcılardan daha fazla
olduğu görülmüştür (p<0,05). 41 yaş ve üzeri katılımcıların BKİ değerleri diğer yaş gruplarına göre daha
fazla olarak tespit edilmiştir (p<0,05). Evli katılımcıların BKİ değerleri diğer katılımcılardan daha fazla
olmuştur (p<0,05). Öğün saatleri düzenli olmasına göre katılımcıların su tüketimi ve fiziksel aktivite yapma
durumları ile BKİ değerleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Çok hızlı yemek yiyen
katılımcıların bedenleri daha kilolu görünümde iken, normal hızda yiyenlerin normal ve çok yavaş yiyenlerin
ise daha ince yapıda oldukları görülmüştür. Katılımcılar düzenli fiziksel aktivite yaptıklarında vücut
ağırlıklarında değişme olmazken, düzenli fiziksel aktivite yapmayanların vücut ağırlığında artış olmuştur.
Düzenli fiziksel aktivite yapan ve öğün saatleri düzenli olan katılımcıların vücut ağırlığında değişme olmazken, düzenli fiziksel aktivite yapmayan ve öğün saatleri düzenli olmayan katılımcıların vücut
ağırlığında artış olduğu görülmüştür.
Sonuç: Masa başında çalışan bireyler fiziksel aktiviteye teşvik edilmeli ve beslenmeleri işyerlerinde bir
diyetisyen tarafından düzenlenmelidir. Aynı zamanda antropometrik ölçülerinin takibi yapılmalıdır ve
sağlıklı beslenmeye yönelik tedbirlerin alınması gereklidir. Aim: Working at a desk requires working long hours without moving much and therefore brings along
various health problems. The aim of this study is to evaluate the anthropometric characteristics of desk
workers by investigating their nutrition and physical activity levels.
Method: This study was conducted on 200 desk workers selected by random sampling between FebruaryApril 2020. A questionnaire consisting of 4 parts was applied to the participants.
Results: It was determined that the most common disease in desk workers was eye diseases. The majority
of the participants skip meals and do not do physical activity. Water consumption is usually 1-5 glasses. Body
mass index (BMI) values of male participants were higher than female participants (p<0.05). The BMI values
of the participants aged 41 and above were found to be higher than the other age groups (p<0.05). BMI
values of married participants were higher than the other participants (p<0.05). According to the regular
meal times, there was no significant difference between the water consumption and physical activity status
of the participants and their BMI values (p>0.05). It was observed that the bodies of the participants who
ate very quickly were more overweight, while those who ate at normal speed were normal and those who ate
very slowly were thinner. While the body weights did not change when the participants did regular physical
activity, there was an increase in the body weight of those who did not do regular physical activity. While the
body weight of the participants who did regular physical activity and had regular meal times did not change,
it was observed that the body weight of the participants who did not do regular physical activity and whose
meal times were not regular increased.
Conclusion: Individuals working at a desk should be encouraged to engage in physical activity and their
nutrition should be regulated by a dietitian at work. At the same time, anthropometric measurements should
be followed and precautions for healthy nutrition should be taken.
Sayı
17Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5463Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: