Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTorpil, Hilal
dc.contributor.authorTokatlı Demirok, Nazan
dc.date.accessioned2023-09-06T19:42:19Z
dc.date.available2023-09-06T19:42:19Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5446
dc.description.abstractAim: In the study, the aim was to assess the possible correlation between the Mediterranean diet quality index with anthropometric measurements by identifying the ability of students attending Tekirdağ Namık Kemal University Department of Nutrition and Dietetics to apply academic knowledge related to healthy lifestyles to their own lives and their healthy eating obsessions. Method: The sample for the study comprised a total of 174 students who volunteered to participate, aged between 18-24 years abiding by the study participation criteria, including 54 in the fourth year, 65 in the third year, and 59 in the second year of university. The survey form was applied to students participating in the research with the face-to-face interview method. Additionally, the anthropometric measurements and body composition of students completing the survey form were determined. Results: As a result of these assessments, students had a mean Mediterranean Diet Quality Index of 5.3±2.95 and mean ORTO-11 scale point of 24.75±6.48. The mean body weight of students was 59.7±11.1 kg and mean BMI was 21.72±3.1. In our study, it was determined that as the level of class increased, compliance with the Mediterranean diet increased. It was found that as the Mediterranean diet quality index scores of the students increased, BMI values and the ORTO-11 scale scores decreased (p<0.05). Conclusion: It has been determined that compliance with the Mediterranean diet positively affects the body weight, BMI and body composition of individuals. Moreover, there was a determined positive correlation between the orthorexic behaviors and compliance with the Mediterranean diet.en_US
dc.description.abstractAmaç: Çalışmada, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde öğrenim gören öğrencilerin Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ve sağlıklı yaşam biçimleriyle ilgili akademik bilgilerini kendi yaşamlarına uygulayabilme yetenekleri ve sağlıklı beslenme takıntısının saptanarak Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ile antropometrik ölçümler arasındaki olası ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmanın örneklemini çalışmaya katılım kriterlerini karşılayan 18-24 yaş arasında gönüllü olan dördüncü sınıflarda öğrenim gören 54, üçüncü sınıflarda öğrenim gören 65 ve ikinci sınıflarda öğrenim gören 59 öğrenci olmak üzere toplamda 174 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilere yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Ayrıca anket formu uygulanan öğrencilerin antropometrik ölçümleri ve vücut kompozisyonu saptanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi ortalamasının; 5,3±2,95; ORTO-11 ölçeği puan ortalamalarının ise 24,75±6,48 olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ortalama vücut ağırlığı 59,7±11,1 kg ve beden kitle indeksi (BKİ) ortalamaları ise 21,72±3,1 olarak saptanmıştır. Araştırmamızda öğrenim görülen sınıf düzeyi arttıkça Akdeniz diyetine uyumun arttığı belirlenmiştir. Öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi puanları arttıkça BKİ değerlerinin ve ORTO-11 ölçeği puanlarının azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Akdeniz diyetine uyumun; bireylerin vücut ağırlığı, BKİ ve vücut kompozisyonunu olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca ortorektik davranışlar ile Akdeniz diyetine uyum arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1089005en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectMediterranean dieten_US
dc.subjectbody mass indexen_US
dc.subjectnutrition disordersen_US
dc.subjectAkdeniz diyetien_US
dc.subjectbeden kitle indeksien_US
dc.subjectbeslenme bozukluklarıen_US
dc.titleAssessment of the Correlation Between Anthropometric Measurements, Mediterranean Diet and Nutritional Habits of Studentsen_US
dc.title.alternativeÖğrencilerin Antropometrik Ölçümleri ile Akdeniz Diyeti ve Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-8661-9637en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-1936-9337en_US
dc.identifier.issue17en_US
dc.identifier.startpage485en_US
dc.identifier.endpage496en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess