dc.contributor.author | Torpil, Hilal | |
dc.contributor.author | Tokatlı Demirok, Nazan | |
dc.date.accessioned | 2023-09-06T19:42:19Z | |
dc.date.available | 2023-09-06T19:42:19Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5446 | |
dc.description.abstract | Aim: In the study, the aim was to assess the possible correlation between the Mediterranean diet quality
index with anthropometric measurements by identifying the ability of students attending Tekirdağ Namık
Kemal University Department of Nutrition and Dietetics to apply academic knowledge related to healthy
lifestyles to their own lives and their healthy eating obsessions.
Method: The sample for the study comprised a total of 174 students who volunteered to participate, aged
between 18-24 years abiding by the study participation criteria, including 54 in the fourth year, 65 in the
third year, and 59 in the second year of university. The survey form was applied to students participating in
the research with the face-to-face interview method. Additionally, the anthropometric measurements and
body composition of students completing the survey form were determined.
Results: As a result of these assessments, students had a mean Mediterranean Diet Quality Index of
5.3±2.95 and mean ORTO-11 scale point of 24.75±6.48. The mean body weight of students was 59.7±11.1 kg
and mean BMI was 21.72±3.1. In our study, it was determined that as the level of class increased, compliance
with the Mediterranean diet increased. It was found that as the Mediterranean diet quality index scores of
the students increased, BMI values and the ORTO-11 scale scores decreased (p<0.05).
Conclusion: It has been determined that compliance with the Mediterranean diet positively affects the
body weight, BMI and body composition of individuals. Moreover, there was a determined positive
correlation between the orthorexic behaviors and compliance with the Mediterranean diet. | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Çalışmada, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde öğrenim gören
öğrencilerin Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ve sağlıklı yaşam biçimleriyle ilgili akademik bilgilerini kendi
yaşamlarına uygulayabilme yetenekleri ve sağlıklı beslenme takıntısının saptanarak Akdeniz Diyet Kalite
İndeksi ile antropometrik ölçümler arasındaki olası ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmanın örneklemini çalışmaya katılım kriterlerini karşılayan 18-24 yaş arasında gönüllü olan
dördüncü sınıflarda öğrenim gören 54, üçüncü sınıflarda öğrenim gören 65 ve ikinci sınıflarda öğrenim
gören 59 öğrenci olmak üzere toplamda 174 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilere yüz yüze
görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Ayrıca anket formu uygulanan öğrencilerin antropometrik
ölçümleri ve vücut kompozisyonu saptanmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi ortalamasının; 5,3±2,95; ORTO-11 ölçeği puan
ortalamalarının ise 24,75±6,48 olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ortalama vücut ağırlığı 59,7±11,1 kg ve
beden kitle indeksi (BKİ) ortalamaları ise 21,72±3,1 olarak saptanmıştır. Araştırmamızda öğrenim görülen
sınıf düzeyi arttıkça Akdeniz diyetine uyumun arttığı belirlenmiştir. Öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi
puanları arttıkça BKİ değerlerinin ve ORTO-11 ölçeği puanlarının azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05).
Sonuç: Akdeniz diyetine uyumun; bireylerin vücut ağırlığı, BKİ ve vücut kompozisyonunu olumlu yönde
etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca ortorektik davranışlar ile Akdeniz diyetine uyum arasında pozitif bir ilişki
saptanmıştır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1089005 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Mediterranean diet | en_US |
dc.subject | body mass index | en_US |
dc.subject | nutrition disorders | en_US |
dc.subject | Akdeniz diyeti | en_US |
dc.subject | beden kitle indeksi | en_US |
dc.subject | beslenme bozuklukları | en_US |
dc.title | Assessment of the Correlation Between Anthropometric Measurements, Mediterranean Diet and Nutritional Habits of Students | en_US |
dc.title.alternative | Öğrencilerin Antropometrik Ölçümleri ile Akdeniz Diyeti ve Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-8661-9637 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-1936-9337 | en_US |
dc.identifier.issue | 17 | en_US |
dc.identifier.startpage | 485 | en_US |
dc.identifier.endpage | 496 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |