Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİlgün, Selen
dc.contributor.authorKöngül Şafak, Esra
dc.contributor.authorAkçakaya Mutlu, Sena
dc.contributor.authorŞeker Karatoprak, Gökçe
dc.date.accessioned2023-09-06T10:28:56Z
dc.date.available2023-09-06T10:28:56Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5440
dc.description.abstractAmaç: Allium sativum L. (Sarımsak) bitkisinin belli bir derecede nem ve sıcaklık ile işlem görmesi sonucu, elde edilen fermente ürün tek diş siyah sarımsağın biyoaktivitesinin tespit edilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmada, siyah sarımsak dişlerinin etanol ve su ekstresi hazırlandı, yine ayrılan kabuk kısımları da etanol ile ekstre edilerek, DPPH● ve ABTS●+ radikalini süpürücü etki tayin yöntemi ile antioksidan aktivitesi değerlendirildi. In vitro α-amilaz inhibisyon testi ile antidiyabetik aktivitesi belirlendi. MTT yöntemi kullanılarak ekstrelerin Colo-205 hücrelerinde sitotoksik etkisi tayin edildi. Bulgular: Siyah sarımsak ekstrelerinden kabuk ekstresi (A.S.K EtOH) en yüksek toplam fenol (61,40±0,48 mgGA/gekstre) ve toplam flavonoit (26,08±0,37 mgCA/gekstre) içeriğine sahip ekstre olarak tespit edildi. Ayrıca, 4mg/mL konsantrasyonda A.S. SU ekstresi DPPH● radikalini süpürücü aktivitesi (% inhibisyonu 64,66±1,94) en yüksek ekstre olarak tespit edilirken, A.S.K EtOH ekstresi 4mg/mL’de ABTS radikalini süpürücü aktivitesi en yüksek ekstre (2,44±0,16mmol/L/Trolox) olarak bulundu. İnsan kolorektal kanser hücre hattı Colo-205’te sitotoksik etkisi değerlendirilen ekstrelerden, S.K EtOH ekstresinin 1000-250 µg/mL konsantrasyon aralığında diğer ekstrelere oranla en fazla sitotoksik etki gösteren ekstre olduğu belirlendi. Ekstrelerden hiçbiri akarbozun pozitif kontrol olarak kullanıldığı α-amilaz inhibiyon testine göre antidiyabetik aktivite gösteremedi. Sonuç: Sonuçlar son yıllarda oldukça popüler olan siyah sarımsağın biyolojik aktivitelerine dair ön çalışma verileridir. Elde edilen verilere göre siyah sarımsağın aktif bileşenlerinin daha detaylı bir şekilde çalışılması ve siyah sarımsak elde etme ve saklama yöntemlerinin daha detaylı araştırılması gerekmektedir. Böylelikle tıbbi açıdan oldukça büyük öneme sahip bir bitkinin fermente halinin kullanımı ve faydaları ile ilgili umut vaat edici sonuçlar elde edilebilir.en_US
dc.description.abstractAim: It was aimed to determine the bioactivity of a single clove of black garlic, the fermented product obtained as a result of the treatment of Allium sativum L. (Garlic) plant with a certain degree of humidity and temperature. Method: In the study, ethanol and water extract of black garlic bulb were prepared, and the separated husks were also extracted with ethanol, and their antioxidant activity was evaluated by scavenging DPPH● and ABTS●+ radicals. Its antidiabetic activity was determined by in vitro α-amylase inhibition test. The cytotoxic effect of the extracts on Colo-205 cells was determined using the MTT method. Results: Among the black garlic extracts, the husk extract (A.S.K EtOH) was determined as the extract with the highest total phenol (61.40±0.48 mgGA/gextract) and total flavonoid (26.08±0.37 mgCA/gextract) content. In addition, at a concentration of 4mg/mL, A.S. SU had the highest DPPH● radical scavenging activity (% inhibition 64.66±1.94), while A.S.K EtOH extract had the highest ABTS radical scavenging activity (2.44±0.16mmol/L). /Trolox) was found. Among the extracts whose cytotoxic effect was evaluated in the human colorectal cancer cell line Colo-205, it was determined that A.S.K EtOH extract showed the most cytotoxic effect compared to other extracts in the concentration range of 1000-250 µg/mL. None of the extracts showed antidiabetic activity according to the α-amylase inhibition test, in which acarbose was used as a positive control. Conclusion: The results are preliminary study on the biological activities of black garlic, which has been very popular in recent years. According to the data obtained, the active components of black garlic should be studied in more detail and the methods of obtaining and storing black garlic should be investigated in more detail. Thus, promising results can be obtained regarding the use and benefits of the fermented form of a medicinally important plant.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1079039en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectSiyah sarımsaken_US
dc.subjectmaillard reaksiyonuen_US
dc.subjectantioksidanen_US
dc.subjectsitotoksisiteen_US
dc.subjectBlack garlicen_US
dc.subjectmaillard reactionen_US
dc.subjectantioxidanten_US
dc.subjectcytotoxicityen_US
dc.titleTek Diş Siyah Sarımsak Ekstrelerinin Antioksidan, Sitotoksik ve Antidiyabetik Etkilerinin Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of Antioxidant, Cytotoxic and Antidiabetic Effects of Single Bulb Black Garlic Extractsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-8544-0683en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-4775-6860en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-2288-8496en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-5829-6914en_US
dc.identifier.issue17en_US
dc.identifier.startpage411en_US
dc.identifier.endpage425en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess