Serebral Palsili Çocuklarda Beslenme Alışkanlıkları ve Sorunları: Kesitsel Bir Çalışma
Abstract
Amaç: Serebral Palsi’li (SP) çocuklarda beslenme sorunları yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmanın
yanı sıra günlük yaşamı ve psikososyal gelişimi de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; özel
bir kliniğe başvuran SP tanısı almış 6-14 yaş aralığındaki çocukların beslenme alışkanlıklarını
değerlendirmek ve yaşadıkları beslenme sorunlarını saptamaktır.
Yöntem: Çalışma, literatür taranarak hazırlanan anket formu kullanılarak 50 SP tanılı çocuk ile
gerçekleştirilmiştir. Anket formunda tanımlayıcı bilgilerin yanı sıra çocuğun beslenmesine ayrılan süre (dk),
tüketilen ara öğün ve ana öğün sayısı, tüketilen su miktarı gibi beslenme alışkanlıklarına yönelik sorular yer
almaktadır. Ayrıca çocuklar Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi (KMFSS)’ne göre
değerlendirilmiştir. Besin tüketim sıklığı formu ile hangi besinin ne sıklıkla tüketildiği saptanmıştır.
Verilerin analizinde SPSS 22.0 Programı kullanılmıştır ve p değeri 0,05 olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Hastaların tamamına yakınının SP’ye ek bir hastalığı bulunmakta olup en sık görülen hastalık
gastroözofageal reflü (%84,0) olarak saptanmıştır. Oral yoldan normal diyetle beslenen hastaların oranı
%18,0; en sık görülen beslenme sorunu yutma güçlüğüdür (%76,0). Çocukların yarısına yakını haftanın 5-6
günü süt ve süt ürünleri (%50,0), yumurta (%46,0) ve sebze (%40,0) tüketmektedir. Çalışmaya katılan SP
tanılı çocukların beslenme şekilleri; cinsiyet, yaş grubu ve babanın eğitim durumu ile ilişkili bulunmazken
(p>0,05), annenin eğitim durumu ve kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemi ile aralarında anlamlı ilişki
saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Serebral palsili çocuklar beslenme yetersizliği açısından risk altında olmaları nedeniyle diyetisyeni
de içeren multidisipliner bir ekip tarafından takip edilmeli, beslenme durumları izlenmeli ve aileleri
bilgilendirilmelidir. Aim: There are limited studies on the dietary habits and nutritional problems of children with Cerebral
Palsy (CP). The aim of this study is to evaluate the dietary habits and determine the nutritional problems of
children with CP between the ages of 4-16 years applied to a private clinic.
Method: The study was carried out with 50 children with CP by a questionnaire based on the literature.
SPSS 22.00 Program was used to analyze the data and the p-value was taken as 0,05.
Results: Almost all the patients have an additional disease to CP, the most common disease was
gastroesophageal reflux (84%). The rate of patients eating a normal diet orally is 18%, and the most common
nutritional problem is dysphagia (76%). 5-6 days per week, nearly half of all children (50,0%) consume dairy
products (50%), eggs (46%), and vegetables (40%). While feeding patterns of children with CP are not
associated with gender, age group, or father's educational status (p>0,05); it is significantly associated with
the mother’s educational status and gross motor function classification system (p<0,05).
Conclusion: Since children with CP are at risk for nutritional deficiencies, they should be followed up by a
multidisciplinary team including a dietitian, their nutritional status should be monitored, and their families
should be informed.
Issue
18Collections
The following license files are associated with this item: