Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTemur, Özhan
dc.date.accessioned2023-07-29T19:01:33Z
dc.date.available2023-07-29T19:01:33Z
dc.date.issued2019en_US
dc.date.submitted2019-03-21
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5126
dc.descriptionDanışman: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / İşletme Bilim Dalı Konu: İşletme = Business Administration Dizin: Fast food = Fast food ; Fast food sektörü = Fast food sector ; Franchising = Franchising ; Liderlik = Leadership ; Stres = Stress ; Çalışanlar = Workers ; İş stresi = Job stress ; İşten ayrılma niyeti = Turnover intentionen_US
dc.description.abstractFast food sektöründe çalışan personel devir hızları incelendiğinde, yıl boyunca toplam personel sayısı kadar kişinin çıkış yaptığı ve yerlerine yeni kişilerin alındığı bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu devir hızının çeşitli sebepleri olmakla birlikte, doğru liderlik yöntemlerinin uygulanamaması, yoğun strese maruz kalınma ve iş görenlerin işten ayrılmak istemesi, bu araştırmanın en önemli çıkış noktasıdır. Bu araştırmada, fast food sektörü çalışanlarında algılanan liderlik stilleri ve algılanan stresin, işten ayrılma niyetine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma 416 kişilik örneklem üzerinden Liderlik Tarzları Ölçeği, Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği ve Ayrılma İsteği Ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre demokratik liderlik algılanan stresi azaltırken, otokratik liderlik algılanan stresi ve işten ayrılma isteğini artırmaktadır. Bununla birlikte karizmatik liderlik tarzının algılanan stres düzeyine ve işten ayrılma niyetine önemli bir etkisi olmamıştır. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre algılanan stres düzeyinin örgütten ayrılma isteği üzerinde herhangi bir belirleyiciliği yoktur. Araştırmada, otokratik liderlik algısının ve algılanan stres düzeyinin işgörenlerin cinsiyetine, yaşına, medeni durumuna, öğrenim durumuna, sektördeki deneyimine ve işletmedeki deneyimine göre farklılaştığı belirlenmiştir. İşten ayrılma niyeti ise öğrenim düzeyine, sektördeki tecrübeye ve işletmedeki deneyime göre farklılaşmaktadır.en_US
dc.description.abstractWhen the turnover rates of the personnel working in the fast food sector are analyzed, a table shows the number of employees and the replacement of the new persons during the year. Although there are various reasons for this turnover rate, failure to apply the right leadership methods, intense stress and the desire of the employees to leave the work is the most important starting point of this research. In this study, it is aimed to investigate the effect of perceived leadership styles and perceived stress on the intention to quit in fast food sector employees. The study was conducted on the scale of 416 people using the Leadership Styles Scale, Perceived Stress Level Scale and Separation Request Scale. According to the findings of the study, democratic leadership decreases perceived stress, while autocratic leadership increases perceived stress and willingness to quit. However, it has been observed that the style of charismatic leadership has no significant effect on perceived stress level and intention to leave. According to another finding of the study, the perceived stress level does not have any determinants on the desire to leave the organization. In the study, it was determined that autocratic leadership perception and perceived stress level differ according to the gender, age, marital status, education level, experience in the sector and experience in the enterprise. The intention to quit is differentiated according to the level of education, experience in the sector and the experience in the enterprise.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectLiderliken_US
dc.subjectAlgılanan stresen_US
dc.subjectİşten ayrılma niyetien_US
dc.subjectLeadershipen_US
dc.subjectPerceived stressen_US
dc.subjectİntentionen_US
dc.titleFast food franchising çalışanlarında liderlik uygulamaları ve iş stresinin işten ayrılma niyetine etkisien_US
dc.title.alternativeLeadership practices in fast food franchise employees and the impact of business stress on the intent to leave worken_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess