COVID-19 Pandemisinde Bireylerin Kaygı Düzeylerinin ve Ortoreksiya Nervoza Eğilimlerinin Değerlendirilmesi
Abstract
Amaç: Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ve hastalığın getirdiği anksiyete ile beraber bireyler sağlıklı
beslenmeye daha fazla ilgi göstermeye başlamıştır. Bu çalışmada, COVID-19 salgınından etkilenen bireylerin
anksiyete düzeylerini belirlemek ve anksiyete varlığının ortoreksiya nervoza ile ilişkisini değerlendirmek
amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu kesitsel çalışma çevrimiçi olarak hazırlanmış bir anket yardımıyla gönüllü, yaş ortalamaları
sırasıyla 34,50 ± 6,50 ve 38,50 ± 11,50 yıl olan 189 kadın ve 147 erkek katılımcı ile tamamlanmıştır. Ankette
bireylerin antropometrik ölçümleri ve bazı sosyo-demografik özellikleri değerlendirilirken; Koronavirüs
Anksiyete Ölçeği (KAÖ) ile COVID-19 kaynaklı kaygı, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile genel anksiyete ve
ORTO-15 ölçeği ile bireylerin ortorektik eğilimleri saptanmıştır. Araştırma verileri SPSS 24.0 programı ile
analiz edilmiştir.
Bulgular: Toplam popülasyon değerlendirildiğinde ölçeklerin ortalamaları KAÖ için 1,13 ± 2,42 iken, BAÖ
7,60 ± 9,87 olarak hesaplanmıştır. ORTO-15 puan ortalaması ise 37,44 ± 3,85’tir. Ölçek ortalamaları
arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Buna rağmen, kadınlarda BKİ sınıflandırma grupları ile ORTO15 puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,005). Katılımcıların cinsiyetleri,
pandemiden önce ve sonra besin takviyesi kullanma durumu gibi değişkenler ile ölçek puanları arasında
herhangi bir ilişki saptanmamış olup, katılımcıların bildirdikleri beyana göre hastalık durumları ile her bir
ölçek puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,005).
Sonuç: COVID-19 küresel salgını, hasta olma korkusu ve salgın sebebiyle alınan tedbirler ile değişen yaşam
şartları kişilerde anksiyetenin artmasına yol açmaktadır. Anksiyete varlığı kişilerde ortorektik davranışların
artmasına neden olarak kişilerin yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Günümüzde pandeminin psiko-sosyal
etkilerinin araştırıldığı kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Aim: With the coronavirus (COVID-19) disease and the anxiety caused by the disease, individuals have
started to show more interest in healthy nutrition. In this study, it was aimed to determine the anxiety levels
of individuals affected by the COVID-19 epidemic and to evaluate the relationship between the presence of
anxiety and orthorexia nervosa.
Method: This cross-sectional study was completed with an online questionnaire with 189 female and 147
male volunteers with a mean age of 34,50 ± 6,50 and 38,50 ± 11,50 respectively. While evaluating the
anthropometric measurements and some socio-demographic characteristics of the individuals in the
questionnaire; pandemic-induced anxiety with Coronavirus Anxiety Scale (CAS), general anxiety with Beck
Anxiety Inventory (BAI), and orthorexic tendencies of the individuals with ORTO-15 scale. Research data
were analyzed with SPSS 24.0 program.
Results: When the total population was evaluated, the averages of the scales were 1,13 ± 2,42 for CAS and
7,60 ± 9,87 for BAI, respectively. The mean ORTO-15 score is 37,44 ± 3,85. No correlation was found
between the scale averages. However, a significant correlation was found between the BMI classification
groups and the mean ORTO-15 score in women (p<0,005). There was no relationship between variables
such as the gender of the participants, the use of nutritional supplements before/after the pandemic, and the
scale scores. However, a significant relationship was found between the disease states and each scale score,
according to the statements of the participants (p<0,005).
Conclusion: The COVID-19 pandemic, the fear of getting sick, and the measures taken due to the pandemic
and the changing living conditions may lead to increased anxiety in people. The presence of anxiety affects
people's lives negatively by causing an increase in orthorexic behaviors. Today, there is a need for
comprehensive studies investigating the psycho-social effects of the pandemic.
Issue
16Collections
The following license files are associated with this item: