dc.contributor.author | Persil Özkan, Özlem | |
dc.contributor.author | Erginbaş, Çınar | |
dc.date.accessioned | 2023-07-12T19:13:14Z | |
dc.date.available | 2023-07-12T19:13:14Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/5011 | |
dc.description.abstract | Amaç: Akdeniz diyeti, kardiyovasküler hastalıkları da kapsayan bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve
kontrol etmek için etkili bir beslenme stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, koroner arter
hastalarının Akdeniz diyetine bağlılık durumlarının araştırılmasıdır.
Yöntem: Koroner arter hastalığı olan 116 katılımcı ile yapılan araştırma tanımlayıcı kesitsel tiptedir.
Hastaların Akdeniz Diyeti’ne bağlılık durumlarını araştırmak için Akdeniz Diyeti Ölçeği kullanılmıştır.
İstatistik analizlerde tanımlayıcı istatistik ve iki kategorik değişken arasında ilişki varlığını saptamak
amacıyla Pearson ki kare testi kullanılmıştır. Üç veya daha fazla değişkenin arasındaki ilişkinin tespitinde
One-Way Anova testi ve varyansların homojenliği için Levene testi kullanılmıştır. Post-hoc analizi ise Tukey
HSD testi ile yapılmıştır.
Bulgular: Katılımcıları yaş ortalaması 60.64±11,21 yıldır. Fazla kilolu veya obez olanların oranı %80,9’dur.
Katılımcıların çoğunluğunun sigara ve alkol tüketimi olmadığı belirlenmiştir. Akdeniz Diyeti Ölçeği
sınıflamasına göre katılımcıların % 11,2’si yüksek ve % 56,03’ü düşük düzeyde puan almıştır. Katılımcıların
Akdeniz Diyeti Ölçeği sınıflamasına göre cinsiyet, yaş, beden kütle indeksi, bel çevresi ve eğitim durumu ile
ölçek puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Sonuç: Bu çalışmada Akdeniz diyetine bağlılığın genel olarak düşük olduğu ve aynı zamanda katılımcıların
çoğunluğunun fazla kilolu ve obez olduğu belirlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Aim: The Mediterranean diet is defined as an effective nutritional strategy to prevent and control noncommunicable diseases, including cardiovascular diseases. The aim of this study is to investigate the
adherence to the Mediterranean diet of patients with coronary artery disease.
Method: The study was included 116 participants with coronary artery disease and it was a descriptive and
cross-sectional type. The Mediterranean Diet Scale was used to investigate patients' adherence to the
Mediterranean Diet. Descriptive statistics and the Pearson chi-square test to determine the relationship
between s and two categorical variables were used in statistical analyses. One-Way Anova test was used to
determine the relationship between three or more variables, and Levene's test was used for homogeneity of
variances. Post-hoc analysis was done with Tukey HSD test.
Results: The mean age of the participants was 60.64±11.21 years. The rate of those who are overweight or
obese is 80.9%. It was determined that the majority of the participants did not consume cigarettes and
alcohol. According to the Mediterranean Diet Scale classification, 11.2% of the participants scored high and
56.03% scored low. According to the Mediterranean Diet Scale classification of the participants, no
significant difference was found between gender, age, body mass index, waist circumference and educational
status, and scale scores.
Conclusion: In this study, it was determined that adherence to the Mediterranean diet was generally low,
and at the same time, the majority of the participants were overweight and obese. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1022939 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Akdeniz diyeti | en_US |
dc.subject | beslenme | en_US |
dc.subject | koroner arter hastalıkta beslenme | en_US |
dc.subject | Mediterranean diet | en_US |
dc.subject | nutrition | en_US |
dc.subject | nutrition in coronary artery disease | en_US |
dc.title | Koroner Arter Hastalarının Akdeniz Diyetine Bağlılık Durumunun Değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of Coronary Artery Disease Patients’ Adherence to Mediterranean Diet | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-2871-0090 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-6863-1912 | en_US |
dc.identifier.issue | 16 | en_US |
dc.identifier.startpage | 123 | en_US |
dc.identifier.endpage | 135 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |