14-18 yaş arası basketbolcuların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
Özet
Bu çalışma, 14-18 yaş arası basketbolcuların beslenme alışkanlığı ve bilgi düzeylerinin araştırılması ve aralarında yaş ve cinsiyet gibi değişkenlere göre farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmaya İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki spor kulüplerinde basketbol oynayan 62 kadın 190 erkek toplamda 252 basketbolcu katılmıştır. Basketbolcuların beslenme bilgi düzeylerinin ne düzeyde olduğunu belirlemek için daha önce yapılmış olan Merve Yüksek'in ''Amatör ve Profesyonel Milli Takım Futbolcularında Beslenme Alışkanlıkları ve Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi'' tezinden, Gökhan Kayatürk `ün "Yetişkin Grubundaki İleri Seviye ve Daha Alt Seviyedeki Aikidocuların Beslenme Alışkanlıkları Ve Bilgilerinin İncelenmesi" tezinden ve Kemal Güral'ın " Farklı Liglerde Oynayan Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları ve Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi" tezinden (Yüksek, 2013., Kayatürk, 2017., Göral, 2008) faydalanılarak araştırmacı tarafından oluşturulan, 10 kişisel bilgi, 14 beslenme alışkanlığı ve 10 beslenme bilgisi sorusundan oluşan toplamda 34 soruluk bir anket formu covid-19 salgını sebebiyle sporculara "e" anket yöntemiyle uygulanmıştır. İstatistik hesaplamalarda IBM SPSS programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler frekans (f) ve yüzde (%) değerleri şeklinde hesaplanmış ve ankette bulunan her soru tek tek değerlendirilmiştir. Katılımcıların cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre crosstabs (çapraz tablo) analizi yapılmış, aradaki farkların bulunması için Ki-Kare testi uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğunda gruplar arasında ki fark anlamlı olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; 14-18 yaş arası basketbolcuların beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeyleri yetersiz bulunmuştur. Bu doğrultuda antrenörlerin ve sporcuların beslenme bilgilerini eğitim, kurs, seminer vb. uygulamalarla desteklenmelerini veya artırmalarını, spor kulüplerinin sporcu beslenmesi konusunda uzman diyetisyenler ile çalışmasını, görsel ve yazılı medyada da bu konunun öneminin devamlı olarak vurgulanmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. This study is a descriptive study in the survey model, one of the quantitative research methods, in order to search the nutritional habits and knowledge levels of basketball players between the ages of 14-18 and to determine whether there is a difference between them according to variables such as age and gender. Totally 252 basketball players, 62 women and 190 men, who play basketball in sports clubs in Fatih district of Istanbul province participated in this research. Previous thesis were used in order to determine the level of nutritional knowledge of basketball players. These thesis are; Merve Yuksek's "Examination of Nutritional Habits and Knowledge Levels of Amateur and Professional National Football Players" thesis, Gökhan Kayatürk's "Examination of the Nutrition Habits and Knowledge of Advanced and Lower Level Aikidoka in the Adult Group" thesis and Kemal Güral's "Examination of the Nutrition Habits and Knowledge Levels of Football Players Playing in Different Leagues" thesis. Accordingly, a 34-question survey developed by the researcher. This survey consist of 10 personal information, 14 nutritional habits and 10 nutritional information questions and it was applied to the athletes with the "e" survey method due to the covid-19 outbreak. IBM SPSS programme was used for statistical calculations. The frequency (f) and percentage (%) values of the obtained data were calculated and each question in the survey was rated individually. Crosstabs analysis was made according to the gender and age variables of the participants, and the Chi-Square test was applied to find the differences between them. If the p value is less than 0.05, the difference between groups is considered significant. As a result, nutritional habits and knowledge levels of basketball players between the ages of 14-18 were found insufficient. Accordingly, it is thought that to support and increase the nutritional information of athletes and trainers through practices like trainings, seminars or courses, to work with dietitians who are experts in sport's nutrition, to emphasize the importance of this issue continuously by written and visual media will be useful.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/4827Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1219]
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: