dc.contributor.author | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu | |
dc.date.accessioned | 2023-05-31T13:00:21Z | |
dc.date.available | 2023-05-31T13:00:21Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/4772 | |
dc.description.abstract | Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak; genetik olarak duyarlı bireylerde buğday, çavdar ve
arpadaki ana protein fraksiyonu olan gluten alımının neden
olduğu sindirim ve bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi
sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Söz konusu hastalık
geçmişte Avrupa kökenli çocuklarda nadir görülse de
günümüzde dünya çapında her yaştan insanı etkileyen ve
yaşam boyu süren en yaygın rahatsızlıklardan biridir. .
Çölyak hastalığının yanısıra Çölyaksız Gluten Duyarlılığı
olan bireylerde bağırsak enteropatisine bağlı olarak
özellikle demir, B12 vitamini, folat, B6 vitamini, D vitamini,
kalsiyum, bakır, çinko ve magnezyum ile önemli beslenme
eksiklikleri görülmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ince
bağırsak mukozasını iyileştirerek bu önemli vitamin ve
minerallerin emilimini artıran glutensiz beslenme
uygulamaları önerilmektedir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.subject | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu | en_US |
dc.subject | Bültenler | en_US |
dc.title | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu: Aylık Haber ve Etkinlik E-Bülteni (Sayı: 29, Mayıs 2023) | en_US |
dc.type | other | en_US |
dc.department | Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu | en_US |
dc.identifier.issue | 29 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |