Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇöl, Başak Gökçe
dc.contributor.authorElkin, Nurten
dc.contributor.authorYalçın, Semiha
dc.contributor.authorNizamlıoğlu, Mustafa
dc.contributor.authorBarut, Abdullah Yüksel
dc.contributor.authorOnur Öztürk, Hande Nur
dc.contributor.authorKurtuluş, Eda Merve
dc.date.accessioned2023-05-29T11:44:09Z
dc.date.available2023-05-29T11:44:09Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4749
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma Sağlık Bilimleri öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite durumlarının belirlenmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmada özel bir üniversitenin sağlık bilimlerinde okuyan gönüllü 277 öğrencinin katıldığı, soru sayısı 60 olan literatür taranarak oluşturulmuş beslenme durum değerlendirme anketi uygulanmıştır. Anket sonuçları ve öğrencilerden alınan demografik verilerden boy, ağırlık, vücut yağ yüzdesi ve hesaplanan Beden Kütle İndeksi (BKİ) verileri ile tanımlayıcı istatistikten yararlanılmıştır. Anket verilerinin değerlendirilmesinde ki-kare; Mann Whitney U testlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %67,9’u kadın, %32,1’i erkek olup, katılımcı yaş ortalamaları 21,02±2,13 yıl olarak bulunmuştur. Çalışmada öğrencilerin %29,2’si diyet yaptığını; %78,7’si öğün atladığını beyan etmişlerdir. En sık atlanan öğünün %48,7 ile öğle öğünü olduğu (p=0,001); öğün atlama nedeninin %50,2 ile zaman olmaması olarak (p=0,001) belirlenmiştir. Öğrencilerin BKİ durumları değerlendirildiğinde normal ve hafif şişman öğrencilerin kendilerini obez olarak algılama eğilimde oldukları bulunmuştur (p=0,001). Cinsiyetten bağımsız olarak egzersiz yapma durumu (p=0,028), yemek yeme hızı (p=0,031), kendini hafif şişman görme (p<0,001) ile BKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Yetişkinlikteki alışkanlıkların temelini oluşturan üniversite döneminde yapılan bu çalışmada öğün atlama davranışı ile egzersiz sıklığı, yemek yeme hızı arasında gruplar arası anlamlı fark bulunmuştur. Öğrencilerin normal ve hafif şişman olsalar dahi kendilerini obez olarak görmeleri beden algısını ortaya koyma açısından önemlidir.en_US
dc.description.abstractAim: This study was aim to determine the nutritional habits and obesity status of Health Sciences students. Methods: In the study, a nutritional status assessment questionnaire including 60 questions, which was created by a literature search and participated by 277 volunteer students studying in the health sciences at a private university, was applied. Survey results and demographic data from students; height, weight, body fat percentage and calculated Body Mass Index (BMI) data and descriptive statistics were used. Chi-square and Mann-Whitney U tests were used to evaluate the survey data. Results: 67.9% of the students participating in the research were female, 32.1% were male, and the average age of the participants was 21.02±2.13 years. In our study, 29.2% of the students stated that they were on a diet; 78.7% of the students declared that they skip meals. The most frequently skipped meal was lunch with a percentage of 48.7% (p=0.001); The reason for skipping meals was determined as 50.2% of the lack of time (p=0.001). When the BMI status of the students was evaluated, it was found that normal and overweight students tended to perceive themselves as obese (p=0.001). A statistically significant relationship was found between exercise status (p=0.028), eating speed (p=0.031), self-seeing overweight (p<0.001) and BMI, regardless of gender. Conclusion: Our study output is important in terms of higher rate of skipping meals in the university age, when the foundations of the habits that have become entrenched in adulthood, in terms of exercise frequency and eating speed as well as significant tendency of the normal and overweight students to perceive themselves as obese.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1146467en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectbeden kütle indeksien_US
dc.subjectbeslenme alışkanlığıen_US
dc.subjectüniversite öğrencilerien_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectbody mass indexen_US
dc.subjectnutritional habitsen_US
dc.subjectuniversity studentsen_US
dc.titleSağlık Bilimleri Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Durumuen_US
dc.title.alternativeNutritional Habits and Obesity Status of the School of Health Sciences Studentsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-7627-9867en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-9470-2702en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-9344-0472en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-0067-3419en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-7861-0736en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-6445-0519en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-3041-5800en_US
dc.identifier.issue19en_US
dc.identifier.startpage194en_US
dc.identifier.endpage207en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorÇöl, Başak Gökçe
dc.institutionauthorElkin, Nurten
dc.institutionauthorNizamlıoğlu, Mustafa
dc.institutionauthorBarut, Abdullah Yüksel
dc.institutionauthorOnur Öztürk, Hande Nur
dc.institutionauthorKurtuluş, Eda Merve


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess