dc.contributor.author | Simzari, Wida | |
dc.contributor.author | Özkarabulut, Ayşe Huri | |
dc.contributor.author | Saeidlou, Sakineh Nouri | |
dc.contributor.author | Rashidi, Mahruk | |
dc.date.accessioned | 2023-05-26T15:30:10Z | |
dc.date.available | 2023-05-26T15:30:10Z | |
dc.date.issued | 2023 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/4736 | |
dc.description.abstract | Aim: Depression is a main public health problem and disability worldwide. A bi-directional influence can
be between foods and psychological disorders. This study aimed to determine the association between some
good mood foods and depression.
Method: In this cross-sectional study, 100 undergraduate students and academicians over the age of 18
studying at Istanbul-Turkey universities were included. Demographic characteristics and eating habits were
asked, and Beck Depression Scale was used to determine depression status.
Results: High intakes of milk, yogurt, meat, egg, fish, walnut, fig, almond, banana, kiwi, pineapple,
chocolate, honey, tomato and oyster were associated inversely with depression. There was a significant
relationship between fig, kiwi and honey (borderline) and depression. So that the OR (odds ratio) (95% CI)
in the low and high consumption category of fig was 0.39 (0.15-0.98) and 0.24 (0.08-0.76) respectively
(p<0.05). The higher consumption of kiwi decreases the risk of depression. The ORs (95% CI) of low and
high consuming of kiwi were 0.56 (0.19-1.68; p=0.3) and 0.12 (0.03-0.41; p=0.001) respectively. For honey
the ORs (95% CI) in low and high consumption categories were 0.42 (0.12-1.46. p=0.17) and 0.32 (0.1-1.02.
p=0.05) respectively.
Conclusion: It was observed that the frequency of depression decreased in people who consumed high
amounts of fruits, vegetables, nuts, legumes, milk and yogurt. | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Depresyon dünyada halk sağlığı için temel bir sorundur. Besinler ile psikolojik bozuklukların
arasında çift yönlü bir etkileşim olabilmektedir. Bu çalışmada iyi ruh hali besinlerin tüketim sıklığı ile
depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya İstanbul-Türkiye üniversitelerinde öğrenim gören 18 yaş üstü lisans
öğrencileri ve akademisyenlerin olduğu 100 kişi dahil edilmiştir. Demografik özellikleri ve beslenme
alışkanlıkları sorulmuş, depresyon durumunu belirlemek için Beck Depresyon ölçeği kullanılmıştır.
Bulgular: Sıklıkla süt, yoğurt, et, yumurta, balık, ceviz, incir, badem, muz, kivi ve bal (borderline) ananas,
çikolata, bal, domates ve midye tüketiminin depresyonla ters bir ilişkisi olduğu belirlendi. İncir, kivi ve bal
(sınırda) ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki vardı. Böylece incirin düşük ve yüksek tüketim
kategorisinde OR (odds ratio), (%95 CI) sırasıyla 0,39 (0,15-0,98) ve 0,24 (0,08-0,76) anlamlı olarak
bulunmuştur (p<0,05). Yüksek kivi tüketiminin depresyon riskin düşürdüğü tespit edilmiştir. Düşük ve
yüksek kivi tüketimi OR’leri (%95 CI) sırasıyla 0,56 (0,19-1,68; p=0,03) ve 0,12 (0,03-0,41; p= 0,001) olarak
bulunmuştur. Bal için düşük ve yüksek tüketim kategorilerindeki OR’ler (%95 GA) sırasıyla 0,42 (0,12- 1,46;
p=0,17) ve 0,32 (0,1-1,02; p=0,05) olarak bulunmuştur.
Sonuç: Yüksek miktarda meyve, sebze, kuruyemiş, baklagiller, süt, yoğurt tüketen kişilerde depresyon
sıklığının azaldığı görüldü. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | https://doi.org/10.38079/igusabder.1225321 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Depression | en_US |
dc.subject | mood | en_US |
dc.subject | diet | en_US |
dc.subject | psychological disorders | en_US |
dc.subject | Depresyon | en_US |
dc.subject | ruh hali | en_US |
dc.subject | diyet | en_US |
dc.subject | psikolojik bozukluklar | en_US |
dc.title | The Association between Some Good Mood Foods and Depression | en_US |
dc.title.alternative | Bazı İyi Ruh Hali Besinleri ile Depresyon Arasındaki İlişki | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.department | Sağlık Bilimleri Fakültesi | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-9705-0183 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-4977-6753 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0003-0302-8765 | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0002-6645-2427 | en_US |
dc.identifier.issue | 19 | en_US |
dc.identifier.startpage | 110 | en_US |
dc.identifier.endpage | 121 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.institutionauthor | Özkarabulut, Ayşe Huri | |
dc.institutionauthor | Rashidi, Mahruk | |