Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSimzari, Wida
dc.contributor.authorÖzkarabulut, Ayşe Huri
dc.contributor.authorSaeidlou, Sakineh Nouri
dc.contributor.authorRashidi, Mahruk
dc.date.accessioned2023-05-26T15:30:10Z
dc.date.available2023-05-26T15:30:10Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4736
dc.description.abstractAim: Depression is a main public health problem and disability worldwide. A bi-directional influence can be between foods and psychological disorders. This study aimed to determine the association between some good mood foods and depression. Method: In this cross-sectional study, 100 undergraduate students and academicians over the age of 18 studying at Istanbul-Turkey universities were included. Demographic characteristics and eating habits were asked, and Beck Depression Scale was used to determine depression status. Results: High intakes of milk, yogurt, meat, egg, fish, walnut, fig, almond, banana, kiwi, pineapple, chocolate, honey, tomato and oyster were associated inversely with depression. There was a significant relationship between fig, kiwi and honey (borderline) and depression. So that the OR (odds ratio) (95% CI) in the low and high consumption category of fig was 0.39 (0.15-0.98) and 0.24 (0.08-0.76) respectively (p<0.05). The higher consumption of kiwi decreases the risk of depression. The ORs (95% CI) of low and high consuming of kiwi were 0.56 (0.19-1.68; p=0.3) and 0.12 (0.03-0.41; p=0.001) respectively. For honey the ORs (95% CI) in low and high consumption categories were 0.42 (0.12-1.46. p=0.17) and 0.32 (0.1-1.02. p=0.05) respectively. Conclusion: It was observed that the frequency of depression decreased in people who consumed high amounts of fruits, vegetables, nuts, legumes, milk and yogurt.en_US
dc.description.abstractAmaç: Depresyon dünyada halk sağlığı için temel bir sorundur. Besinler ile psikolojik bozuklukların arasında çift yönlü bir etkileşim olabilmektedir. Bu çalışmada iyi ruh hali besinlerin tüketim sıklığı ile depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya İstanbul-Türkiye üniversitelerinde öğrenim gören 18 yaş üstü lisans öğrencileri ve akademisyenlerin olduğu 100 kişi dahil edilmiştir. Demografik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları sorulmuş, depresyon durumunu belirlemek için Beck Depresyon ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Sıklıkla süt, yoğurt, et, yumurta, balık, ceviz, incir, badem, muz, kivi ve bal (borderline) ananas, çikolata, bal, domates ve midye tüketiminin depresyonla ters bir ilişkisi olduğu belirlendi. İncir, kivi ve bal (sınırda) ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki vardı. Böylece incirin düşük ve yüksek tüketim kategorisinde OR (odds ratio), (%95 CI) sırasıyla 0,39 (0,15-0,98) ve 0,24 (0,08-0,76) anlamlı olarak bulunmuştur (p<0,05). Yüksek kivi tüketiminin depresyon riskin düşürdüğü tespit edilmiştir. Düşük ve yüksek kivi tüketimi OR’leri (%95 CI) sırasıyla 0,56 (0,19-1,68; p=0,03) ve 0,12 (0,03-0,41; p= 0,001) olarak bulunmuştur. Bal için düşük ve yüksek tüketim kategorilerindeki OR’ler (%95 GA) sırasıyla 0,42 (0,12- 1,46; p=0,17) ve 0,32 (0,1-1,02; p=0,05) olarak bulunmuştur. Sonuç: Yüksek miktarda meyve, sebze, kuruyemiş, baklagiller, süt, yoğurt tüketen kişilerde depresyon sıklığının azaldığı görüldü.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.1225321en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectDepressionen_US
dc.subjectmooden_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectpsychological disordersen_US
dc.subjectDepresyonen_US
dc.subjectruh halien_US
dc.subjectdiyeten_US
dc.subjectpsikolojik bozukluklaren_US
dc.titleThe Association between Some Good Mood Foods and Depressionen_US
dc.title.alternativeBazı İyi Ruh Hali Besinleri ile Depresyon Arasındaki İlişkien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-9705-0183en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-4977-6753en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-0302-8765en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-6645-2427en_US
dc.identifier.issue19en_US
dc.identifier.startpage110en_US
dc.identifier.endpage121en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorÖzkarabulut, Ayşe Huri
dc.institutionauthorRashidi, Mahruk


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess