Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzdemir, Kadir
dc.date.accessioned2023-04-05T06:02:56Z
dc.date.available2023-04-05T06:02:56Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4344
dc.descriptionDanışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT DOĞAN Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı Konu: Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Artsen_US
dc.description.abstractİlk insandan bu yana toplumlar hayatta kalabilmek için yeme içme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmışlardır. Bu çaba altında yapılan bütün çalışmalara günümüzde modern adı ile gastronomi olarak ifade edilmektedir. Gastronominin tarihi ve kültürü incelenmiş ilk insandan günümüze kadar geçirdiği evrelere değinilmiştir. Gastronomi de insanların yaşayışlara etki etmiştir. İnsanları bir arada tutmuş ve kültür haline gelmiştir. Baharatların tarihi de neredeyse gastronominin tarihiyle aynı zamanlarda başlamıştır. İlk çağ insanları da kokulu otları çeşitli amaçlar için kullanmışlardır. Baharatlarda zaman içerisinde gelişim göstermiş, hatta orta çağ dönemlerinde dünyanın en önemli gıda maddesi haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ve nakliye imkanları sayesinde baharatlar bütün dünyaya yayılmaya başlamış ve toplumlar baharatları kullanarak kendi yemek kültürlerini oluşturmada etkin bir şekilde baharatlardan faydalanmışlardır. Baharatın gastronominin gelişimine katkıları oldukça fazladır. Hazırlanan yemeklere kimlik kazandırmada baharatlar hazırlanan gıda maddesine farklı bir boyuta taşımaktadır. Temel hammadde olarak kullanılan ana maddelere türeterek çeşitlilik açısından mutfağa zenginlik katmaktadır. Dünyada baharat olarak ilk hardal kullanılmıştır. Eski dönemlerin en kıymetli baharatı karabiberdir. Mutfaklarda baharat kullanımı yemeklere kimlik kazandırdığı gibi ulusal mutfaklarında oluşmasını sağlamıştır. Asırlar boyu gelişim gösteren gastronomi artık bir bilim dalıdır. Gastronomi adı altında yapılan bütün yerel ve akademik çalışmalar bilimseldir. Gastronomi için yapılan bütün faaliyetler sürdürülebilir olması için yapılan hamlelerin doğru olması gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractSince the first humans, societies have tried to meet their food and drink needs in order to survive. Today, all the studies carried out under this effort are expressed as gastronomy with its modern name. The history and culture of gastronomy has been examined and its stages from the first human to the present are mentioned. Gastronomy has also influenced the lives of people. It has kept people together and has become a culture. The history of spices also began almost at the same time as the history of gastronomy. Ancient people also used fragrant herbs for various purposes. Spices also developed over time, and even became the most important food item in the world during the medieval times. Thanks to the developing technology and transportation opportunities, spices have started to spread all over the world and societies have effectively benefited from spices in creating their own food cultures by using spices. The contribution of spices in the development of gastronomy is quite high. Spices carry the prepared food to a different dimension by giving identity to the prepared dishes. They add richness to the cuisine in terms of diversity by deriving the main ingredients used as basic raw materials. Mustard was first used as a spice in the world. The most precious spice of ancient times is black pepper. The use of spices in the kitchens not only gave the dishes an identity, but also enabled them to from in their national cuisines. Gastronomy, which has developed for centuries, is now a science. All local and academic studies carried out under the name of gastronomy are scientific. In order for all activities for gastronomy to be sustainable, the moves must be correct.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectBaharaten_US
dc.subjectGastronomi Kültürüen_US
dc.subjectGastronomi Tarihien_US
dc.subjectSpiceen_US
dc.subjectGastronomic Cultureen_US
dc.subjectGastronomic Historyen_US
dc.titleGastronomi tarihi ve kültürü açısından baharatın değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of spice in terms of gastronomy history and cultureen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess