Güncel Gönderiler: İGÜ Akademik Birimleri
Toplam kayıt 5213, listelenen: 301-320
-
Aşırı kilolu ve obez bireylerde kilo açısından kendini damgalama ve duygusal yeme arasındaki ilişkinin incelenmesinde yaşantısal kaçınmanın aracı rolü
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Bu çalışmanın temel amacı aşırı kilolu ve obez bireylerde kilo açısından kendini damgalama ve duygusal yeme arasındaki ilişkide yaşantısal kaçınma davranışlarının aracılık rolünün olup olmadığını belirlemek ve bu ilişkinin ... -
Machine learning techniques for solar power output predicting
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Accurate solar power forecasting is necessary for solar power facilities to operate dependably and effectively. This thesis suggests a novel approach for making longterm forecasts regarding solar power output using Long ... -
Aktarmasız hava yolu taşımacılığının Türkiye'nin ihracatına etkisi
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Ulaşım sektörü küresel ekonominin en az görünen fakat hayati derecede önemli bileşenlerinden birisidir. Hava yolu taşımacılık sektörü ise yolcu ve yük taşımacılığı ile taşıma modları arasında hem dış ticarete hem de ülke ... -
Covid-19 pandemi sürecinde insan kaynakları yönetim uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisi: Eğitim kurumu örneği
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada Covid-19 pandemi sürecinde insan kaynakları yönetim uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisi eğitim kurumu örneği üzerinden incelenmiştir. Çalışmada Sosyodemografik Bilgi Formu, İnsan Kaynakları ... -
Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği
(Ufuk Üniversitesi, 2023)Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde ... -
Biochemical Effect Mechanism of Probiotics in Gut and Evaluation of Their Effect on Allergies
(Harran University, 2021)Probiotics are natural members of the gut microbiota. In order to be effective, they must first pass through the intestinal tract alive by showing resistance to gastric acidity and bile salts, and finally colonize the ... -
Kahvenin Türk Gastronomi Tarihi ve Kültürü Açısından Değerlendirilmesi
(Toros Üniversitesi, 2023)Kahve bitkisi Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinde hoş kokan beyaz çiçekli, kiraza benzeyen iki çekirdekli kırmızı meyveleri olan Tropikal bir ağaçtır. Geleneksel üretim yöntemlerinde; kahve meyveleri olgunlaştıktan sonra ... -
Mutfakta Bilim Var-Ocak 2024: Marie-Antoine Carême (1784-1833) Şeflerin Kralı ve Kralların Şefi
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Geçen yazımda Fransız Mutfağının Dünya Mutfakları arasından sıyrılarak üst sıralara yerleşmesinde önemli kilometre taşlarından biri olan Şef Auguste Escoffier’i (Agust Eskofier) yazmıştım. Diğer önemli şahsiyet ise ... -
The Relationship between Climate Policy Uncertainty and Inflation: The Case of the USA
(Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 2023)In this study, the relationship between climate policy uncertainty and inflation in the 1990-2021 period in the USA was examined with the help of the ARDL Bound test, using Real GDP, total labor force, and carbon emissions ... -
Unpacking the Role of Socioeconomic Factors in Insurance Inclusion: Evidence from The E-7 Countries
(Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2023)In this study, the socioeconomic factors determining the insurance inclusion variable, constructed using principal component analysis, were tested using the Parks-Kmenta estimator and quantile regression for the E7 ... -
Turist Rehberlerinin Markalaşma Sürecinde Kişisel Web Sitelerinin Rolü
(Ahmet Fidan, 2023)Bu makale, Türkiye'de çalışan tur rehberlerinin kişisel web sitelerini web tabanlı pazarlama bağlamında değerlendirmek ve Avrupa'da faaliyet gösteren turist rehberlerinin web siteleri ile karşılaştırmak amacıyla hazırlanmıştır ... -
Cooking with ChatGPT and Bard: A Study on Competencies of AI Tools on Recipe Correction, Adaption, Time Management and Presentation
(İrfan Yazıcıoğlu, 2023)With its potential use in many areas including food and beverage sector, artificial intelligence has become one of the most prominent topics recently, partly due to the new AI tools. This study evaluates the competencies ... -
Winkler Tipi Elastik Zemine Oturan Fonksiyonel Derecelenmiş Malzemeli Kirişlerin Statik Analizi
(Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 2023)Bu çalışmada, Winkler tipi elastik zemine oturan ve kalınlık boyunca fonksiyonel derecelenmiş (FD) malzemeli kirişlerin eğilme davranışı üzerine bir inceleme yapılmıştır. Farklı mesnet koşullarının, malzeme değişim ... -
Menü planlama ve standart reçeteler
(Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye ... -
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler
(Nobel Akademik Yayınları, 2020)Gıda mühendisliğinde temel işlemler; çeşitli gıdaların hazırlanması sırasında uygulanan genel işlemleri ifade etmektedir. Gıda üretiminde kullanılan temel işlemler sayesinde ham maddeler tüketilebilecek hâle getirilir, ... -
Genel Mikrobiyolojiye ve Gıda Mikrobiyolojisine Giriş
(Nobel Akademik Yayınları, 2020)Mikrobiyoloji canlıları inceleyen biyoloji biliminin alt dalıdır. Genellikle gözle görülemeyen çok küçük canlılar olan mikroorganizmaları inceler ve insanlık yararına uygulamalar yapar. Uygulamalı bir bilim dalı olan ... -
Güvenilir Dozu, Potansiyel Toksisitesi ve Yan Etkileriyle Kara Mürver
(Nobel Akademik Yayınları, 2020)Sambucus, Adoxaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Genel likle halk arasında mürver olarak bilinir. Bitki Caprifoliaceae familyasının bir üyesi iken;[1] Adoxa cinsindeki bitkilerle genetik ve ... -
Toplu Beslenme Mutfaklarında İş Sağlığı ve Güvenliği
(Nobel Akademik Yayınları, 2022)Diğer sektörlerde olduğu gibi catering sektöründe de iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle sorunlar yaşamaktadır. Mutfaklarda bir işin doğru yapılması, onun aynı zamanda güvenli bir şekilde yapılmasını da ... -
Stratejik Yönetim Uygulamaları
(Nobel Akademik Yayınları, 2022)Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızlı sanayileşme, kadınların iş yaşamına katılımının artması ve böylece ev dışında yemek yeme olgusunda görülen çok hızlı artış, toplu beslenme hizmetlerinin halk sağlığı açısından ... -
Toplam Kalite Yönetimi
(Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmeti veren işletmelerin sektörel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için Toplam Kalite Yönetimi yaklaşımını benimsemesi ve uygulaması gerekmektedir. Toplam Kalite Yönetim Sistemi; Kalite Kontrol veya Son ...