Ankos Ulusal Kaynak Paylaşımı Çalıştayı 2022: Çalıştay Raporu
Özet
23 – 25 Haziran 2022 tarihleri arasında Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilmiş olan Ulusal Kaynak Paylaşımı Çalıştayına kütüphanemiz adına katılmış olup ilgili çalıştayda tartışılan konular hakkında edindiğim görüşlerden ve önerilerden oluşan notları paylaşacağım.
Kütüphanelerarası ödünç verme olarak başlayan iş birliği günümüzde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde “kaynak paylaşımı” olarak evrilerek kitap dışında da basılı/elektronik pek çok materyal bu iş birliği kapsamında paylaşıma sunulmaktadır.
Kaynak türlerinin çeşitlenmesi, uluslararası bir düzeyde iş birliği yapılıyor olması beraberinde değerlendirilmesi ve de tartışılması gereken konuların artması anlamına gelmektedir.
Bu seneki çalıştayın konusu da “İşbirlikleri, Zorluklar ve Girişimler” olarak belirlenmiştir ve çalıştayda hem kullanıcıların hem kütüphanecilerin gözünden durum değerlendirilmesi yapılarak mevcut sorunlara karşı olası çözümler tartışılmıştır.
Pandemi etkilerinin ve uygulamalarının tamamen kalkması ile birlikte kütüphaneler ve kütüphane personelleri normal çalışma düzenine dönmüş; aynı şekilde kargo firmaları da eski çalışma düzenlerine dönüş sağlamışlardır.
Bu dönemde yaşanan zorluklardan dersler çıkarılarak bazı çözümler geliştirilmiş ve de uluslararası işbirliklerine ülkemizden katılan kütüphane sayısında artış olmuştur.
Mevcut durumda ülkemizde ulusal düzeyde iki sistem üzerinden kaynak paylaşımı yapılmaktadır. Bildiğiniz üzere bu sistemlerin isimleri şunlardır: KİTS ve TÜBESS.
Hâlihazırdaki kullanım bağlamındaki sorunlar ve de çözüm önerilerinin tartışılması sonucunda kütüphanelerin aşağıda belirtmiş olduğum hususlara özen göstermesi beklenmektedir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/3741Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: