dc.contributor.editor | Alev Tüzüner, Burçin | |
dc.date.accessioned | 2022-08-11T13:11:19Z | |
dc.date.available | 2022-08-11T13:11:19Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-605-4827-93-0 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3655 | |
dc.description.abstract | ÖNSÖZ
İnsan Mikrobiyom Projesi’nin başlamasını takiben oral mikrobiyotaya dair bilgilerimiz gün geçtikçe artmakta ve diş çürüğü, periodontal hastalıklar, oral kanser, kolorektal kanser, pankreas kanseri ve inflamatuar bağırsak sendromu gibi birçok hastalıkta oral mikrobiyota ve insan sağlığı arasındaki ilişki giderek daha da önem kazanmaktadır. İnsan Oral Mikrobiyom Veritabanı’ndaki 2022 yılı verilerine göre ağız boşluğunda 774 bakteri türü tespit edilmiş olup bunların %26’sı henüz kültüre edilememiştir. Oral mikrobiyotayla ilişkili hastalıkların etkin yönetimi için mikrobiyom-konakçı ilişkilerini, özellikle oral mukozal immüniteyi destekleyen mekanizmaların bilinmesi ve bu güncel konu ile ilgili farkındalığın artırılması büyük önem taşımaktadır.
Uzun bir pandemi süreci sonrasında, önemi daha da artan “Oral Mikrobiyota” konusunda değerli konuşmacı hocalarımızın katkıları ile yüz yüze olarak gerçekleştirdiğimiz sempozyumda mikrobiyota, oral mikrobiyota, disbiyozis ve beslenme konuları ele alınmıştır. Konusunda uzman hocalarımız, diş hekimleri, diş hekimliği öğrencileri, ilgili araştırmacılar, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin bir araya geldiği bilimsel bir platform oluşturulmuştur.
Düzenlemiş olduğumuz bu ilk sempozyumumuzun gerçekleştirilmesine olanak sağlayan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Abdulkadir GAYRETLİ’ye, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Bahri ŞAHİN’e, Sempozyum Düzenleme Kuruluna, katkı sağlayan konuşmacı hocalarıma, organizasyonda emeği geçen hocalarıma ve katılımcılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Sempozyumun tüm araştırmacı, akademisyen ve öğrencilerimize faydalı olmasını dilerim.
Sevgi ve saygılarımla,
Prof. Dr. Mahir GÜNDAY
Sempozyum Başkanı ve DHF Dekanı | en_US |
dc.description.tableofcontents | İÇİNDEKİLER
Sayfa
Organizasyon Kurulları iii
Sempozyum Programı iv
Önsöz v
İçindekiler vi
KONUŞMA ÖZETLERİ
O’na mı Aşığım, Mikrobiyotasına mı? 2
Mikrobiyota ve Hastalık İlişkisi 3
Mikrobiyota Analizi 4
Ağız Mikrobiyotası 5
Ağız Boşluğunda Savunma Faktörleri 6
Ağız Kokusu ve Oral Mikrobiyotanın Rolü 7
Oral Mikrobiyota ve Sistemik Hastalık İlişkisi 8
Oral Mikrobiyota ve Beslenme İlişkisi 9
Fonksiyonel Beslenme ve Mikrobiyota 10
İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. Sempozyumu: Oral
Mikrobiyota (Sempozyumdan Kareler) 11 | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.relation.ispartofseries | İGÜ Yayınları;95 | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.subject | Diş Hekimliği Fakültesi | en_US |
dc.subject | Sempozyumlar | en_US |
dc.title | İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1. Sempozyumu: Oral Mikrobiyota, 27 Mayıs 2022, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul: Konuşma Özetleri | en_US |
dc.type | book | en_US |
dc.department | Diş Hekimliği Fakültesi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Kitap - Ulusal | en_US |