dc.contributor.author | Karadeniz, Şenol | |
dc.date.accessioned | 2022-02-15T12:48:07Z | |
dc.date.available | 2022-02-15T12:48:07Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3407 | |
dc.description | Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIZILDEMİR
Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
Konu:Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Arts | en_US |
dc.description.abstract | Gastronomi ve mutfak sanatları denildiğinde ilk akla gelen yemeklerin üretilerek
servis edilmesi olarak düşünülse de bu konu sadece bu fikirden ibaret değildir.
Gastronomi ve mutfak sanatları birçok bilimle ilişkili olduğundan ve farklı bakış
açılarına ışık tuttuğundan çok yönlü incelenmelidir. Bu çalışmada gastronomi ve
mutfak sanatları kelime anlamı olarak ayrı ayrı araştırılmıştır. Bunun dışında tarihsel
anlamda gelişimi anlatılmıştır. Daha sonra ülkemizde akademik manada lisans
seviyesinde hangi düzeyde olduğu ve öğrencilerin bölümden mezun olduktan sonra
sektörde kariyerlerine ne şekilde yön verecekleri araştırılmıştır. Bu sayede
öğrencilerin kariyer beklentileri ortaya çıkarılmıştır. Örneğin özel sektör, aile işi,
kamu veya kendi işlerini yaparak kariyer beklentilerini girişimcilik eğilimleriyle
kombine etmeyi planlayan öğrencilerin kariyer planlarının hangi yönde şekilleneceği
hakkında öngörü sahibi olunmuştur. Araştırma nicel yöntem şeklinde uygulanarak
anket tekniği kullanılmıştır. Anket uygulaması tarayıcı tabanlı kelime işlemcisi
yardımıyla internet üzerinden sosyal medya platformlarından ve e-posta aracılığıyla
katılımcılara link gönderilerek uygulanmıştır. Çalışmada ulaşılan veriler SPSS
(Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 yazılım programı
uygulanarak incelenmiştir. Veri bilgileri analiz edilirken açıklayıcı istatistiğe dayanan
yöntemler (sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma) tercih edilmiştir. Analizde t testi,
Anova, Pearson korelasyon ve Post-Hoc testi olan Bonferroni yöntemi kullanılıp
sonuca gidilmiş, öneriler bildirilerek çalışma tamamlanmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Considering that the first thing that comes to mind when it comes to gastronomy
and culinary arts, the food is produced and served, this issue does not consist of only
this idea. Since gastronomy and culinary arts is related to many sciences and shed light
on different points of view, it should be studied in many ways. In this study,
gastronomy and culinary arts was investigated separately in terms of word meaning.
Apart from that, the historical development was explained. Then the academic level in
our country at the undergraduate level and how the students will direct their careers in
the sector after graduating from the department were investigated. By this way, the
career expectations of the students were revealed. For example, a foresight about the
direction of the career plans of students who plan to combine their career expectations
with entrepreneurial tendencies by doing private, family, public or self-employed
business was acquired. The research was applied as a quantitative method and the
survey technique was applied. The survey application was applied by sending a link to
the participants via social media platforms and e-mail with the help of a browser-based
word processor. The data obtained in the study were analysed using the SPSS
(Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. Descriptive
statistical methods (number, percentage, mean and standard deviation) were used
while evaluating the data. In the analysis, the t test, Anova, Pearson correlation and
Bonferroni method, which is the Post-Hoc test, were used, and the study was
completed by making the conclusion and giving suggestions. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Eğitim | en_US |
dc.subject | Gastronomi ve mutfak sanatları | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Education | en_US |
dc.subject | Gastronomy and culinary arts | en_US |
dc.title | Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin lisans sonrası kariyer beklentileri doğrultusunda girişimcilik eğilimleri: İstanbul'daki vakıf üniversiteleri üzerine araştırma | en_US |
dc.title.alternative | Tendencies of Gastronomy and Culinary Arts students in accordance with post-graduate career expectations: Research on private universities in İstanbul | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |