12-18 Yaş Arası Güreş ve Judo Branşı Sporcularının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması
Abstract
Bu çalışma 75'i Judo 75'i Güreş olmak üzere toplam 150 amatör kulüp sporcusu ile yapılmıştır. Çalışma sporcuların beslenme alışkanlıklarını ve bilgi düzeylerini incelemek, iki grup arasındaki farkları kıyaslamak amacıyla planlanmış olup; Kocaeli'deki Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıtspor Kulübü işbirliği ile yürütülmüştür. Judo branşı sporcularının ve Güreş branşı sporcularının ortalama yaşları 12-18 yaş aralığındadır. Judo branşı sporcularının % 6,6'sı, Güreş branşı sporcularının ise % 0'ı bu bilgiyi düzeysel olarak kendi görüşleri için diyetisyenden almıştır. Judo branşı sporcularının %87,8'i, Güreş branşı sporcularının ise %86,6'sı yeterli beslenmenin sporda başarı ile yakından ilişkili olduğunu düşünmektedir. Bu değerlendirmede iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Hem Judo branşı sporcuları hem de Güreş branşı sporcuları sporcu beslenmesi bilgisini diyetisyenden alma durumu ile bilgi sorularına verdikleri cevaplar karşılaştırılmış ve aralarında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; yapılan çalışmada Judo branşı sporcuları ve Güreş branşı sporcularının sporcu beslenmesi hakkındaki bilgileri arasında önemli bir fark saptanmamıştır. Her iki grubun da sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi düzeylerinin artırılması gerekmektedir. Mevcut bilgilerini ağırlıklı olarak başka kaynaklardan aldıkları göz önünde bulundurulduğunda; Judo ve Güreş branşı sporcularının bu bilgiyi aldıkları kaynak olarak beslenme uzmanlarına daha fazla rol düşmesi gereklidir. Bu konuda daha detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. This study was conducted with a total of 150 amateur club athletes, 75 of which were judo 75 wrestling. The study was planned to examine the eating habits and knowledge levels of sportsmen and to compare the differences between the two groups;TheKocaeli Metropolitan Municipality in Kocaeli was carried out in cooperation with Kağıtspor. The average age of the judo branch athletes and wrestling branch athletes was of 12-18 .6.6% of the judo branch athletes and 0% of the wrestling branch athletes have taken this information level-wise for their own opinions. 87.8% of the judo branch athletes and 86.6% of the wrestling branch athletes think that adequate feeding is closely related to the sporde success. The answers to the information questions about the status of getting a dietitian from both the Judo branch athletes and wrestling athletes athletes were compared and there was no significant relationship between them (p> 0.05). As a result; there was no significant difference between the information on the athlete feeding of Judo branch athletes and wrestling athletes in the study conducted. Both groups need to increase their level of knowledge about the feeding of athletes. When it is considered that they receive their current information predominantly from other sources; it is necessary that of Judo branch athletes and wrestling athletes take a greater role in nutrition experts as the source of this information. More detailed research is needed in this regard.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [164]