Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorMercan, Görkem
dc.date.accessioned2022-01-27T11:47:05Z
dc.date.available2022-01-27T11:47:05Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3301
dc.descriptionDanışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ATASOY Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı / Hareket ve Antrenman Bilim Dalı Konu:Beslenme ve Diyetetik = Nutrition and Dietetics Dizin:en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, sporcuların spor beslenmesi, ergojenik destek kullanımı ve probiyotikler konusunda bilgi düzeylerinin düşük olması onları yanlış uygulamalara ve yöntemlere sevk etmekte ve dolayısıyla yaşanacak olan tehlikelere açık hale getirmesinden yola çıkarak, elit düzeyde bulunan sporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotiklerle ilgili bilgilerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve doğru uygulamaların öğretilmesi olarak belirlenmiştir. IBM SPSS programı ile istatistik hesaplamaları yapılmıştır. Veriler elde edildikten sonra frekans (f) ile yüzde (%) değerleri hesaplanmış ve beslenme ile ilgili bilgi düzeyi, ergojenik destek bilgi düzeyi ve probiyotik bilgi düzeyi ile ilgili anketlerde var olan her soru maddesi ayrı ayrı değerlendirmede bulunulmuştur. Anket katılımcıların branş, yaş spor yılı ve cinsiyet değişkenleri ele alınıp crosstabs (çapraz tablo) analizi kullanılarak beklenilen ve gözlenmiş olan değerler arasındaki farklılığın tespiti için Ki Kare analizine başvurulmuştur. P değerinin 0,05'ten küçük olduğunda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç itibariyle; sporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotik bilgi seviyeleri yetersiz bulunmuştur. Bu doğrultuda diyetisyen desteği ile elit sporcularla antrenörler beslenme bilgi seviyelerini eğitimler, seminerler, kurslar v.b. uygulamalar ile desteklemeleri veya yükseltmelerinin, sporcuların bağlı olduğu kulüplerin sporcuların beslenmeleri konusunda mutlaka diyetisyenler ile iş birliği yapmasının, bakanlıklar ve federasyonların bunu bir zorunluluk haline getirmesinin, yazılı, sesli, görsel ve sosyal medyada bu konunun önemini sürekli vurgulanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the level of knowledge of elite athletes about nutrition, ergogenic support and probiotics, based on the fact that the low level of knowledge of the athletes about sports nutrition, the use of ergogenic support and probiotics leads them to wrong practices and methods and thus makes them vulnerable to the dangers to be experienced. It was determined as the determination of the correct practices and the teaching of correct practices. Statistical calculations were made with IBM SPSS program. After the data were obtained, the frequency (f) and percentage (%) values were calculated and each question item in the questionnaires about the knowledge level about nutrition, ergogenic support knowledge level and probiotic knowledge level was evaluated separately. Chi-square analysis was applied to determine the difference between the expected and observed values by using crosstabs analysis by considering the branch, age, sports year and gender variables of the survey participants. The difference between groups was considered significant when the P value was less than 0.05. As a result; Nutrition, ergogenic support and probiotic knowledge levels of the athletes were found to be insufficient. In this direction, with the support of dietitians, elite athletes and coaches can improve their nutritional knowledge levels through trainings, seminars, courses, etc. It is thought that it will be beneficial to support or raise them with applications, to cooperate with dietitians about the nutrition of athletes, to make this a necessity by ministries and federations, and to constantly emphasize the importance of this issue in written, audio, visual and social media.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectErgojenik destekleren_US
dc.subjectprobiyotiken_US
dc.subjectsporcu beslenmesien_US
dc.subjectbilgi düzeyien_US
dc.subjectErgogenic supplementsen_US
dc.subjectprobioticen_US
dc.subjectsports nutritionen_US
dc.subjectknowledge levelen_US
dc.titleSporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotik bilgi düzeylerinin incelenmesi: izmir örneğien_US
dc.title.alternativeExamining athletes' nutrition, ergogenic support and probiotic knowledge levels: izmir exampleen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.contributor.institutionauthorMercan, Görkem


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess