dc.contributor.author | Mercan, Görkem | |
dc.date.accessioned | 2022-01-27T11:47:05Z | |
dc.date.available | 2022-01-27T11:47:05Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3301 | |
dc.description | Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ATASOY
Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı / Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Konu:Beslenme ve Diyetetik = Nutrition and Dietetics
Dizin: | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, sporcuların spor beslenmesi, ergojenik destek kullanımı ve probiyotikler konusunda bilgi düzeylerinin düşük olması onları yanlış uygulamalara ve yöntemlere sevk etmekte ve dolayısıyla yaşanacak olan tehlikelere açık hale getirmesinden yola çıkarak, elit düzeyde bulunan sporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotiklerle ilgili bilgilerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesi ve doğru uygulamaların öğretilmesi olarak belirlenmiştir. IBM SPSS programı ile istatistik hesaplamaları yapılmıştır. Veriler elde edildikten sonra frekans (f) ile yüzde (%) değerleri hesaplanmış ve beslenme ile ilgili bilgi düzeyi, ergojenik destek bilgi düzeyi ve probiyotik bilgi düzeyi ile ilgili anketlerde var olan her soru maddesi ayrı ayrı değerlendirmede bulunulmuştur. Anket katılımcıların branş, yaş spor yılı ve cinsiyet değişkenleri ele alınıp crosstabs (çapraz tablo) analizi kullanılarak beklenilen ve gözlenmiş olan değerler arasındaki farklılığın tespiti için Ki Kare analizine başvurulmuştur. P değerinin 0,05'ten küçük olduğunda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç itibariyle; sporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotik bilgi seviyeleri yetersiz bulunmuştur. Bu doğrultuda diyetisyen desteği ile elit sporcularla antrenörler beslenme bilgi seviyelerini eğitimler, seminerler, kurslar v.b. uygulamalar ile desteklemeleri veya yükseltmelerinin, sporcuların bağlı olduğu kulüplerin sporcuların beslenmeleri konusunda mutlaka diyetisyenler ile iş birliği yapmasının, bakanlıklar ve federasyonların bunu bir zorunluluk haline getirmesinin, yazılı, sesli, görsel ve sosyal medyada bu konunun önemini sürekli vurgulanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | The aim of this study is to determine the level of knowledge of elite athletes about nutrition, ergogenic support and probiotics, based on the fact that the low level of knowledge of the athletes about sports nutrition, the use of ergogenic support and probiotics leads them to wrong practices and methods and thus makes them vulnerable to the dangers to be experienced. It was determined as the determination of the correct practices and the teaching of correct practices. Statistical calculations were made with IBM SPSS program. After the data were obtained, the frequency (f) and percentage (%) values were calculated and each question item in the questionnaires about the knowledge level about nutrition, ergogenic support knowledge level and probiotic knowledge level was evaluated separately. Chi-square analysis was applied to determine the difference between the expected and observed values by using crosstabs analysis by considering the branch, age, sports year and gender variables of the survey participants. The difference between groups was considered significant when the P value was less than 0.05. As a result; Nutrition, ergogenic support and probiotic knowledge levels of the athletes were found to be insufficient. In this direction, with the support of dietitians, elite athletes and coaches can improve their nutritional knowledge levels through trainings, seminars, courses, etc. It is thought that it will be beneficial to support or raise them with applications, to cooperate with dietitians about the nutrition of athletes, to make this a necessity by ministries and federations, and to constantly emphasize the importance of this issue in written, audio, visual and social media. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Ergojenik destekler | en_US |
dc.subject | probiyotik | en_US |
dc.subject | sporcu beslenmesi | en_US |
dc.subject | bilgi düzeyi | en_US |
dc.subject | Ergogenic supplements | en_US |
dc.subject | probiotic | en_US |
dc.subject | sports nutrition | en_US |
dc.subject | knowledge level | en_US |
dc.title | Sporcuların beslenme, ergojenik destek ve probiyotik bilgi düzeylerinin incelenmesi: izmir örneği | en_US |
dc.title.alternative | Examining athletes' nutrition, ergogenic support and probiotic knowledge levels: izmir example | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.institutionauthor | Mercan, Görkem | |