dc.contributor.author | Budak, Emine | |
dc.date.accessioned | 2022-01-25T12:35:54Z | |
dc.date.available | 2022-01-25T12:35:54Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3270 | |
dc.description | Danışman: DOÇ. DR. ASLI ALBAYRAK
Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı / Gastronomi Bilim Dalı
Konu:Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Arts
Dizin:Pazarlama = Marketing ; İnstagram = Instagram | en_US |
dc.description.abstract | Gaziantep, kültürel yapısı, tarihi dokusu ve meşhur tarihi ile ön plana çıkan illerimizden biri olma özelliğini barındırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra mutfak kültürünü de güçlü bir şekilde yansıtan ilimizdir. Gaziantep UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olarak Gaziantep gastronomisinin, yöresel yemeklerinin önemli olduğunu kanıtlamış ve kendine özgü bir ilgi ve sevgi kazanmıştır. Tüm bunların beraberinde sosyal medyanın hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte destinasyonlara özgü gastronomi kültürünün pazarlanmasında sosyal medyanın rolü oldukça önemli bir hale gelmiştir. Dolayısıyla araştırmanın amacı en fazla tercih edilen sosyal medya mecralarından birisi olan Instagram'ın dünya gastronomi şehirlerinden olan Gaziantep'in gastronomi kültürünün pazarlanmasında Instagram'ın rolünü belirlemek, mutfak kültürleri ile ilgili önem verdikleri unsurların bunların, demografik özelliklerine değişimlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında anket tekniği kullanılmış ve ankette kullanılan ölçek daha önceden yapılmış olan çalışmalardan yararlanarak oluşturulmuştur. Çalışma kapsamına 384 kişi alınmış ve katılımcılardan elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabii tutulmuştur. Çalışma sonucunda katılımcıların önemli bir çoğunluğunun Gaziantep dışında yaşadığı, Gaziantep Mutfağı ile ilgili bilgi sahibi olmasında sosyal medyanın etkin bir rol aldığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilerden biri de katılımcıların Instagram'da en fazla önem verdikleri faktör Gaziantep mutfağıyla ilgili yapılan paylaşımlarken ikinci dereceden önemli olan faktör ise deneyimlerine dayalı olarak Instagram'da gösterdikleri davranışlar faktörüdür. Çalışma sonucunda elde edilen verilerden hareketle restoran işletmelerine günümüzde en önemli pazarlama araçlarından biri olan sosyal medya pazarlamasını daha etkin kullanabilmeleri için önerilerde bulunulmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | Gaziantep has the distinction of being one of our prominent provinces with its cultural structure, historical texture and famous history. In addition to all these, it is our city that strongly reflects the cuisine culture. Gaziantep has proved that Gaziantep gastronomy and local dishes are important by being included in the UNESCO Creative Cities Network and has gained a unique interest and love. Along with all these, with the rapid development of social media, the role of social media has become very important in marketing the gastronomy culture specific to destinations. Therefore, the aim of the research is to determine the role of Instagram in marketing the gastronomic culture of Gaziantep, one of the world's gastronomy cities of Instagram, which is one of the most preferred social media channels, and to reveal the changes in the demographic characteristics of the elements they attach importance to in the culinary cultures. The survey technique was used to collect the study data, and the scale used in the questionnaire was created using previous studies. 384 people were included in the study and the data obtained from the participants were subjected to statistical analysis. As a result of the study, it was determined that a significant majority of the participants lived outside Gaziantep and social media played an active role in gaining knowledge about Gaziantep Cuisine. As a result of the study, one of the factors that the participants attach most importance to on Instagram is the postings about Gaziantep cuisine, while the second-degree important factor is the behavior they show on Instagram based on their experiences. Based on the data obtained as a result of the study, suggestions were made for restaurant businesses to use social media marketing, which is one of the most important marketing tools today. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Gaziantep Mutfağı | en_US |
dc.subject | Sosyal Medya | en_US |
dc.subject | Pazarlama | en_US |
dc.subject | Instagram | en_US |
dc.subject | Gaziantep Cuisine | en_US |
dc.subject | Social Media | en_US |
dc.subject | Marketing | en_US |
dc.title | Gaziantep iline özgü gastronomi kültürünün pazarlanmasında Instagram'ın rolü | en_US |
dc.title.alternative | The role of Instagram in marketing the gastronomy culture specific to Gaziantep province | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.institutionauthor | Budak, Emine | |