Alzheimer hastalığında ketojenik diyet tedavisi
Abstract
Alzheimer, bellek kaybı ve bilişsel fonksiyonlardaki azalma ile karakterize progresif bir nörodejeneratif
hastalıktır. Patogenezinde yer alan glikoz hipometabolizmasının yıkıcı sonuçlarını engellemek, artmış
oksidatif stresi ve inflamatuar yanıtı azaltmak ve mitokondriyal işlevleri geliştirmek amacıyla çeşitli diyet
müdahaleleri kullanılmıştır. Bunlardan biri ketojenik diyet olmuştur. Ketojenik diyet, yüksek yağlı, düşük
karbonhidratlı bir diyettir ve vücut enerjisinin yağlardan karşılanmasını sağlamaktadır. Alzheimer gibi
nörodejeneratif hastalıklarda tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği öne sürülmüştür. Bunun en önemli
nedenlerinden birisi beyinin glikoza bağımlılığını azaltacak alternatif bir enerji kaynağı oluşturabilmesidir.
Yağların mitokondride β-oksidasyonu sonucu keton cisimcikleri oluşmaktadır. Bu keton cisimcikleri beynin
temel enerji kaynağı olan glikozun yokluğunda alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Sonuç
olarak glikoz metabolizması düzeltmekte, mitokondriyal fonksiyonlar gelişmekte, oksidatif stres azalarak
sistemik inflamatuar azalmaktadır. Ketojenik diyetin β-Amiloid plak birikimi ve nörofibril yumak
oluşumuna etkisi ise hala tartışmalıdır. Yapılan bazı hayvan modelli çalışmalarda β-Amiloid plak birikimini
azalttığı sonucuna varılmıştır. Ancak bunun tersi sonuçlara sahip araştırmalar da mevcuttur. Dolayısıyla
diyetin etkisini açıklayabilmek için daha çok çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu derlemede ketojenik
diyetin Alzheimer üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Alzheimer's is a progressive neurodegenerative disease characterized by memory loss and decreased
cognitive function. Various dietary interventions have been used to prevent the devastating consequences of
glucose hypometabolism in its pathogenesis, to reduce increased oxidative stress and inflammatory
response, and to improve mitochondrial functions. One of them has been the ketogenic diet. The ketogenic
diet is a high-fat, low-carb diet that provides the body's energy from fat. It has been suggested that it can be
used as a treatment method in neurodegenerative diseases such as Alzheimer's. One of the most important
reasons for this is that it can create an alternative energy source that will reduce the brain's dependence on
glucose. Ketone bodies are formed as a result of β-oxidation of fats in mitochondria. These ketone bodies are
used as an alternative energy source in the absence of glucose, the main energy source of the brain. As a
result, glucose metabolism is corrected, mitochondrial functions develop, oxidative stress decreases and
systemic inflammation decreases. The effect of the ketogenic diet on β-Amyloid plaque accumulation and
neurofibrillary tangle formation is still controversial. In some animal model studies, it has been concluded
that it reduces the accumulation of β-Amyloid plaque. However, there are also studies with opposite results.
Therefore, more studies are needed to explain the effect of diet. In this review, it was aimed to evaluate the
effect of the ketogenic diet on Alzheimer's.
Collections
The following license files are associated with this item: