dc.contributor.author | Düler, Murat Muhammet | |
dc.contributor.author | Özpınar, Haydar | |
dc.date.accessioned | 2022-01-04T08:04:13Z | |
dc.date.available | 2022-01-04T08:04:13Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.issn | 2536-4499 | |
dc.identifier.issn | 2602-2605 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11363/3194 | |
dc.description.abstract | Food safety is a major concern for human health. Foodborne pathogens are responsible for several millions
of cases annually worldwide. In order to inactivate these foodborne pathogens, numerous methods are
available. However, these conventional methods have several drawbacks, such as heat treatment
significantly affects nutritional properties of foods, chemical sanitizers leave residue on foods and food
contact surfaces, high-pressure applications require special and relatively expensive equipment, and
antibiotic use leads microorganisms to develop antibiotic resistance. One method that could overcome these
drawbacks is bacteriophage application. Bacteriophages, or shortly phages, are viruses that infect bacteria,
and they are found everywhere where bacteria are found. During the infection progeny phages are produced
and phages inactivate bacteria by bursting the cell wall. Phage isolation can easily be done from natural
sources like animal feces, wastewater, and sewage. In recent years, there have been many studies about
phage application. When phages are applied on foods, they do not affect sensory or nutritional values of
foods, humans, and environment. Also, since they are host specific, they only inactivate pathogenic bacteria.
In addition, they have a different inactivation mechanism than antibiotics so phages can inactive antibiotic
resistant bacteria as well. There are phage-based commercial products that are approved to be used on foods.
On the other hand, there are technical and regulatory challenges. To overcome technical challenges,
academic studies are being conducted. This study aims to generalize the use of bacteriophages in food
industry by reviewing research articles in this area. | en_US |
dc.description.abstract | Gıda güvenliği insan sağlığı ile önemli derecede ilgilidir. Gıda kaynaklı patojenler dünya çapında yılda
milyonlarca vakaya sebep olmaktadırlar. Bu patojenleri inaktive etmek adına sayısız yöntem bulunmaktadır.
Fakat bu alışılagelmiş metotların bazı dezavantajları bulunmaktadır. Örneğin ısıl işlemler gıdanın besleyici
özelliklerine zarar verirler, kimyasal ilaçlar gıda üzerinde kalıntı bırakırlar, yüksek basınç gibi işlemler
yüksek maliyetli cihaz gerektirirler ve antibiyotiklerin kullanımı sonucunda mikroorganizmalar hızla
antibiyotik dirençliliği kazanmaktadırlar. Bakteriyofajlar bu sorunların üstesinden gelebilecek bir metot
olarak görülmektedir. Bakteriyofajlar, ya da kısaca fajlar, doğada bakterinin bulunduğu her yerde bulunan,
hedef mikroorganizmaya özgü ve sadece bakterileri enfekte eden virüslerdir. Enfeksiyon sonucu hücre içinde
fajlar çoğalırlar ve bakterinin hücre duvarını patlatarak bakteriyi inaktive ederler. Doğada büyükbaş,
küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkıları, atık sular ve kanalizasyonlar gibi bakterilerin yoğun bir şekilde
bulunduğu yerlerden rahatça faj izolasyonu yapılabilmektedir. Son yıllarda fajların gıda üzerinde
kullanılması ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Fajlar gıda üzerine uygulandıklarında gıdanın duyusal ve
besleyici özelliklerine, insana, çevreye zarar vermezler ve hedef bakteriye özgü olduklarından yararlı
mikroorganizmaları inaktive etmezler. Ayrıca inaktivasyon mekanizması antibiyotiklerden farklı olduğundan antibiyotiğe dirençli bakterileri de etkili bir şekilde inaktive ederler. Kimyasal uygulama
içermediğinden gıda üzerinde bir kimyasal kalıntı bırakmaz ve uygulanması sırasında pahalı ekipmanlara
ihtiyaç duyulmaz. Ticarî olarak gıda üzerinde direkt kullanımı onaylanmış faj bazlı ürünler bulunmaktadır.
Öte yandan bakteriyofajların gıda üzerinde kullanılmalarının teknik ve yasal zorlukları da bulunmaktadır.
Teknik zorlukları aşmak amacıyla akademik çalışmalar devam etmektedir. Yasal olarak ise bakteriyofaj
kullanımı ABD ve Avrupa Birliği’nde belli başlı ürünlerde onay almıştır. Bu çalışma, bu alanda yapılan özgün
çalışmaları derleyerek bakteriyofaj kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Bacteriophage | en_US |
dc.subject | Phage | en_US |
dc.subject | Food Safety | en_US |
dc.subject | Foodborne pathogens | en_US |
dc.subject | Bakteriyofaj | en_US |
dc.subject | Faj | en_US |
dc.subject | Gıda güvenliği | en_US |
dc.subject | Gıda kaynaklı patojenler | en_US |
dc.title | Use of bacteriophages to improve food safety | en_US |
dc.title.alternative | Bakteriyofajların gıda güvenliğini artırmak amacıyla kullanılması | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.department | İstanbul Gelişim Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.startpage | 705 | en_US |
dc.identifier.endpage | 712 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarı | en_US |