Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzgen, Arzu
dc.contributor.authorTan Erkoç, Nurcihan
dc.contributor.authorTaştan, Ömer Faruk
dc.contributor.authorPehlevan, Funda
dc.date.accessioned2021-10-08T06:27:25Z
dc.date.available2021-10-08T06:27:25Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/2940
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Gümüşhane ilinde doğal olarak yetişen kuşburnu meyvelerinin hem kabuk hem de çekirdeğinin (tohum) ultrasonik destekli ekstraksiyon (UAE) yöntemi kullanılarak hazırlanan etanol ekstraktlarının 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) metodu ile antioksidan aktivitelerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada kuşburnu meyvesinin kabuk ve çekirdeğine ait kısımlarından farklı zaman aralıklarında UAE yöntemi kullanılarak hazırlanmış olan ekstraktların antioksidan aktivitesi 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) metodu ile belirlenmiştir. Bulgular: 2 dakika süreyle UAE destekli ekstraksiyona ait kuşburnu ekstraktlarının serbest radikal yakalama aktivitesinin hem kabuk hem de çekirdek için IC50 değeri sırasıyla 0.69±0.005 mg mL-1 ve 0.39±0.0007 mg mL-1 olarak hesaplanmıştır. Kuşburnu meyvesine ait çekirdek kısmının kabuk kısmına göre daha yüksek bir radikal süpürücü aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen verilerin literatürde mevcut bulunan verilere göre daha etkili olduğu sonucuna varılmış olup bunun kullanılan ekstraksiyon yöntemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractAim: In this study, it was aimed to compare the antioxidant activities of ethanol extracts prepared using ultrasonically assisted extraction (UAE) method of both peel and seed of rosehip fruits growing naturally in Gümüşhane province with the 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) method. Method: In this study, the antioxidant activity of the extracts of the peel and seed parts of the rosehip fruit prepared using UAE method at different time intervals was determined by 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) method. Results: The free radical scavenging activity of IC50 value rosehip extracts of UAE assisted extraction for 2 minutes was calculated as 0.69 ± 0.005 mg mL-1 for the peel part and 0.39 ± 0.0007 mg mL-1 for the seed part. The seed part of the rosehip fruit has been found to have a higher radical scavenging activity than the peel part. Conclusion: It has been concluded that the data obtained are more effective than the data available in the literature, and this is thought to be related to the extraction method used.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Yayınlarıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectAntioksidan aktiviteen_US
dc.subjectkuşburnuen_US
dc.subjectultrasonik destekli ekstraksiyonen_US
dc.subjectRosa caninaen_US
dc.subjectAntioxidant activityen_US
dc.subjectrosehipen_US
dc.subjectultrasound assisted extractionen_US
dc.titleUltrasonik Destekli Ekstraksiyon (UAE) Yöntemi ile Hazırlanan Kuşburnu Meyvesi Kabuk ve Çekirdek Kısımlarının Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Antioxidant Activity of Rosehip Fruit Peel and Seed Parts Prepared by Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) Methoden_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluen_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-2104-6019en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-0029-0197en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-1174-5860en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-3906-977Xen_US
dc.identifier.issue14en_US
dc.identifier.startpage201en_US
dc.identifier.endpage212en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorÖzgen, Arzu
dc.institutionauthorTaştan, Ömer Faruk
dc.institutionauthorPehlevan, Funda


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess