İstanbul Gelişim Üniversitesi Haftalık Üniversite Bülteni (28-31 Aralık 2020)
Özet
Deniz ürünlerinde civa tehlikesi... Vedat Milor; “Midye yemek, pil yemek gibidir”
Denizlerdeki kirlilik seviyesinin artması, deniz ürünlerinde de ağır metal
riskini çoğalttı. Özellikle dipte yaşayan kılıç, ton ve köpek balığı yüksek
miktarda civa içerdiği için tehlike saçıyor. Birçok nörolojik hastalığı
beraberinde getiren civa için uzmanlar uyarılarda bulunurken, 2007 yılında
civa zehirlenmesi geçiren yemek eleştirmeni Vedat Milor da yaşadıklarını
anlattı.
Omega-3 ve proteinden zengin, sofraları süsleyen deniz ürünlerinden bazıları
vücuda verdiği yararın yanında zarar da veriyor. Denizlerdeki kirliliğin artması,
ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikliyor. Parkinson, Alzheimer, beyin
ve omurilik tümörleri gibi birçok nörolojik hastalığı beraberinde getiren ağır
metal civanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde
görüldüğünü söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “İstavrit, hamsi gibi daha küçük balıklarda problem çok az. Bizim günlük
olarak 0, 05 miligram civarından fazla civa aldığımız takdirde vücudumuzda karaciğerimizde, böbreklerimizde, beynimizde
birikmeye neden oluyor” dedi. 2007 yılında civa zehirlenmesi geçiren Vedat Milor ise yaşadıklarını anlatarak, “Midye yemek,
pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora
görünüp ağır metal testi yaptırın” ifadelerini kullandı. Haberin devamı için www.gelisim.edu.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.
Cilt
5Sayı
12Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/2554Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: