Yazar "Öztürkcan, S. Arda" için listeleme
-
Added sugars and non-nutritive sweeteners in the food supply: Are they a threat for consumers?
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ELSEVIER, RADARWEG 29, 1043 NX AMSTERDAM, NETHERLANDS, 2022)Background & aims: Excess sugar intake can cause chronic diseases such as obesity, diabetes, and cardiovascular disease. Thus, limiting the intake of sugar in the diet is an important preventive measure. Food manufacturers ... -
Antosiyanince Zengin Kiraz Grubu Meyvelerin İnsan Sağlığı Üzerine Etkilerini İnceleyen Klinik Çalışmalara Bir Bakış
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2020)Antosiyanince zengin kiraz grubu kırmızı meyveler, düşük kalorili olmalarının yanı sıra lif, C vitamini, polifenoller, karotenoidler ve potasyum gibi bazı mineraller dahil olmak üzere yüksek miktarda biyoaktif bileşene ... -
Bioactive components and biological properties of cornelian cherry (Cornus mas L.): A comprehensive review
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ELSEVIER, RADARWEG 29, 1043 NX AMSTERDAM, NETHERLANDS, 2020)Today, medicinal plants are very popular due to preventing many diseases and associated complications. Cornus mas L. (CM), is a member of Cornaceae family, is widely used in folk medicine for the treatment of a wide ... -
Comparison of several anthropometric measurements and blood lipid‑related indexes in metabolic-dysfunction associated fatty liver disease in adults: A cross-sectional study
Bayram, Hatice Merve; İliaz, Raim; Öztürkcan, S. Arda; Dündar, Bagnu; Güneş, Fatma Esra (YILDIZ TECHNICAL UNIV, YILDIZ CAMPUS, BESIKTAS, ISTANBUL 34349, TURKEY, 2024)Dyslipidemia is strongly related to metabolic-dysfunction associated fatty liver disease (MAFLD). Therefore, the lipid profile may be a potential indicator of defining MAFLD. Anthropometric measurements are widely used as ... -
Çevresel Sorunlara Karşı Çözüm Önerileri: Güncel Sürdürülebilir Beslenme Uygulamalarına Genel Bakış
Can, Başak; Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (İbrahim Çakır, 2021)Günümüzde dünya nüfusunun artması ile birlikte insanlığın, kaynakların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalması beklenmektedir. "Sürdürülebilir Beslenme" kavramının amaçlarından biri kaynakların gelecek kuşaklara ... -
Gıda Katkı Maddelerinin Mikrobiyota Üzerine Etkisi
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (İbrahim Çakır, 2020)Mikrobiyota, mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk olarak ifade edilmektedir ve bağırsak mikrobiyotası doğum ile birlikte değişmeye ve gelişmeye başlamaktadır. Beslenme, bakteriler için gerekli besinleri sağlayarak, ... -
Intake and risk assessment of nine priority food additives in Turkish adults
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE, 525 B ST, STE 1900, SAN DIEGO, CA 92101-4495, 2022)Exposure to excess food additives is a potential health risk for humans. This study aimed to assess the dietary exposure to nine priority food additives in Turkey. The study took a conservative approach (based on ... -
İnsanlarda Zika Virüsü Enfeksiyonları ve Korunma
Çalman, Fulya; Öztürkcan, S. Arda; Karahan, Mesut (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-12-30)Zika virüsü ilk olarak 1947 yılında Uganda ormanlarında yaşayan Rhesus maymunundan izole edilmiştir. İnsanda ilk Zika virüs enfeksiyonu 1954 yılında Nijerya’da bildirilmiştir. Virüs artropod kökenli (arbovirüs) bir virüs ... -
İstanbul Gelişim Üniversitesi Akreditasyon Çalışmaları
Öztürkcan, S. Arda (İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2019-07-29)Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Arda Öztürkcan İstanbul Gelişim Üniversitesi Akreditasyon Çalışmaları Akreditasyon Nedir? Öğrencinin Elde Edeceği Faydalar Nelerdir? İstanbul Gelişim Üniversitesi ... -
Monosodium Glutamate: Review on Preclinical and Clinical Reports
Bayram, Hatice Merve; Akgöz, Hasan Fatih; Kızıldemir, Özgür; Öztürkcan, S. Arda (BIOINTERFACE RESEARCH APPLIED CHEMISTRYBIOINTERFACE RESEARCH APPLIED CHEMISTRY, BUCURESTI 00000, ROMANIA, 2023)Monosodium glutamate (MSG) is a flavor enhancer derived from L-glutamic acid, a naturally occurring amino acid in various food products. Although MSG is generally considered safe by food safety regulatory agencies, it ... -
The multiple ‘traffic light’ labels: are they a promising alternative for packaged foods and beverages sold in Turkey
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2-4 PARK SQUARE, MILTON PARK, ABINGDON OX14 4RN, OXON, ENGLAND, 2022)Food labeling is a suggested approach to guiding consumers to make healthy food choices by providing clear information at the point of purchase. The objective of this study was to examine how the multiple traffic light ... -
Nutrition Quality of the Turkey Packaged Foods and Beverages: A Comparison of Two Nutrient Profile Models
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2-4 PARK SQUARE, MILTON PARK, ABINGDON OX14 4RN, OXON, ENGLAND, 2021)Nutrient profiling (NP) is a growing issue in Turkey. We aimed to assess two different NP models (the Health Star Rating (HSR) and Pan American Health Organization models (PAHO)) based on the content of packaged ... -
Polyphenols in the prevention and treatment of non-alcoholic fatty liver disease: An update of preclinical and clinical studies
Bayram, Hatice Merve; Majoo, Fuzail Mohammed; Öztürkcan, S. Arda (ELSEVIER, RADARWEG 29, 1043 NX AMSTERDAM, NETHERLANDS, 2021)Background & aims: The prevention and treatment of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) has become one of the most urgent problems to be solved. To date, only a lifestyle modification related to diet and physical ... -
The presence of sodium content and sodium-containing food additives in packaged foods and beverages sold in Turkey
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (ACADEMIC PRESS INC ELSEVIER SCIENCE, 525 B ST, STE 1900, SAN DIEGO, CA 92101-4495, 2021)Excess sodium (Na) intake is a significant leading cause of the development of non-communicable diseases. However, there is no scientific evidence on Na content (and its variation) in packaged products sold in Turkey. This ... -
Sporcularda Ergojenik Destekler
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2020)Ergojenik destekler, iş üretmeye veya iş yapmaya yardım eden maddeler veya yöntemler olarak açıklanabilirler. Bunlar genellikle, günlük beslenme ile doğal olarak alınan besin ögelerinin sıvı, toz, jel ya da tablet ... -
Türkiye’deki Bebek ve Devam Formülleri ile Ek Gıdaların Etiket Bilgilerinin Değerlendirilmesi
Bayram, Hatice Merve; Öztürkcan, S. Arda (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2024)Amaç: Bu çalışmanın amacı piyasada satılan bebek ve devam formülleri ile ek gıdaların etiketlerinde belirtilen besin içeriklerini değerlendirmektir. Ayrıca bebek formülleri ile anne sütü, besin değerleri açısından ... -
Yaygın Olarak Kullanılan Antimikrobiyal Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Genel Bir Değerlendirme
Öztürkcan, S. Arda; Acar, Sıla (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26)Amacımız, son yıllarda oldukça sık kullanılan ve çalışmalara konu olan antimikrobiyal gıda katkı maddelerinin, işlevi, kullanım alanları, günlük alınabilir kabul düzeyleri, insan sağlığı üzerine etkileri hakkında önemli ...