Yazar "Özpınar, Haydar" için listeleme
-
Beslenme ve Gıda Alanlarında Metabolomik Uygulamalar: Genel Bir Değerlendirme
Yılmaz, İlkay; Özpınar, Haydar (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2019-8-25)Metabolomik, küçük moleküllü metabolitlerin lipitler, karbonhidratlar, vitaminler, hormonlar ve dokularda, hücrelerde ve fizyolojik sıvılarda bulunan diğer hücre bileşenlerinde belirli bir sürede yüksek verim teknolojilerini ... -
Investigation of Extended Spectrum Β-Lactamases (ESBL)-Producing Enterobacteriaceae and Cronobacter Spp in Infant Formulas and Cereal-Based Foods for Children
Cava Gümüş, Pınar; Tekiner, İsmail Hakkı; Çakmak, Burcu; Tacer Caba, Zeynep; Özpınar, Haydar (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2017-04-26)Aim: The extended spectrum β-lactamase (ESBL) producing Enterobacteriaceae have attracted attention due to their ability of delaying or cancelling antimicrobial therapy. The foods for infants and children may occasionally ... -
Kanatlı Etlerinde Campylobacter Türlerinin Kültür Yöntemi ve Kütle Spektrometresi ile Tespiti
Kestir, Elif; Özpınar, Haydar (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2018-08-31)Amaç: Campylobacter bağırsak florasının doğal bir üyesi olan, enterik ve genital sistem infeksiyonlarına neden olan mikroorganizma familyasıdır. Alt türlerinden Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli insanlarda ... -
Occurrence and molecular characterization of different virulence-associated genes of Cronobacter sakazakii isolates from some foods and dust samples
Demirci, Ülkü; Tekiner, İsmail Hakkı; Çakmak, Burcu; Özpınar, Haydar (UNIV FEDERAL SANTA MARIA, CIDADE UNIV, BAIRRO CAMOBI, SANTA MARIA, RS 97105-900, BRAZIL, 2018)Among the Cronobacter genus, Cronobacter sakazakii is the most common species posing a severe health risk for newborns, infants and children. Some infant formulas, cereal-based foods, and food production environments may ... -
Phenotypic Characterization of ESBL- and AmpC- Type Betalactamases in Enterobacteriaceae From Chicken Meat and Dairy Products
Özpınar, Haydar; Tekiner, İsmail Hakkı; Sarıcı, Birsen; Çakmak, Burcu; Gökalp, Fatma; Özadam, Aylin (Ankara Üniversitesi, 2017-12-01)The excess and off-label use of antibiotics results in development of antibiotic resistance among microorganisms. Although microbiological criteria have been appropriately considered in the Food Codex, an inspection for ... -
Sütlü Tatlı Üretimi Yapan Bir İşletmede ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin İncelenmesi
Çevik, Burcu; Özpınar, Haydar (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2019-04-30)Amaç: Bu çalışmada çok sayıda şubeleri olan sütlü tatlı üreticisi büyük bir işletmede ürün girişinden tüketime sunulan süre içerisinde ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardının ne şekilde uygulandığı incelenmiştir. ... -
Use of bacteriophages to improve food safety
Düler, Murat Muhammet; Özpınar, Haydar (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2021)Food safety is a major concern for human health. Foodborne pathogens are responsible for several millions of cases annually worldwide. In order to inactivate these foodborne pathogens, numerous methods are available. ...