Başlık için listeleme
Toplam kayıt 7050, listelenen: 4541-4560
-
Multiobjective Pareto Optimal Design of a Clutch System
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2015-02-08)Optimum design of a clutch and dual mass flywheel system is completed. Although the clutch systems are exposed to both rotational and axial vibrations, they are generally designed by considering rotational vibrations of ... -
Multiple and Bilateral Mature Cystic Teratoma: A Rare Case Report
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2023)Mature teratomas, also known as dermoid cysts, are the most commonly occurring benign ovarian tumors in young and middle-aged women. Bilateral occurrence of mature teratomas is observed in 10% of cases. The incidence ... -
Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması, Yeterli ve Dengeli Beslenmenin MS Ataklarına Olan Etkisinin İrdelenmesi
(İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2018-12-31)Amaç: Bu çalışmada Multiple Skleroz (MS) hastalığı öncesi ve MS hastalığı sonrası beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması, yeterli ve dengeli beslenmenin MS ataklarına olan etkisi incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışma ... -
The multiple ‘traffic light’ labels: are they a promising alternative for packaged foods and beverages sold in Turkey
(ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2-4 PARK SQUARE, MILTON PARK, ABINGDON OX14 4RN, OXON, ENGLAND, 2022)Food labeling is a suggested approach to guiding consumers to make healthy food choices by providing clear information at the point of purchase. The objective of this study was to examine how the multiple traffic light ... -
Mutation-based Binary Aquila optimizer for gene selection in cancer classification
(ELSEVIER SCI LTD, THE BOULEVARD, LANGFORD LANE, KIDLINGTON, OXFORD OX5 1GB, OXON, ENGLAND, 2022)Microarray data classification is one of the hottest issues in the field of bioinformatics due to its efficiency in diagnosing patients’ ailments. But the difficulty is that microarrays possess a huge number of genes where ... -
Mutfak çalışanı kadınlara yönelik ön yargılar ve cinsiyet ayrımcılığı
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Kadınlar yaşam boyunca hayatlarının birçok döneminde cinsiyet ayrımcılığına maruz bırakılmışlardır. İş hayatındaki varlıklarının az olduğu yıllarda sosyal yaşantı içerisinde geri planda konumlandırılmış olan kadınlar, ... -
Mutfak yöneticilerinin yerel yiyeceklere ilişkin tutumlarının yerel yiyecekleri işletme menülerinde kullanma durumuna etkisi
(İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada, mutfak yöneticilerinin yerel yiyeceklere ilişkin tutumlarının yerel yiyecekleri işletme menülerinde kullanma durumuna etkisi araştırılmaktadır. Katılımcıların demografik özellikleri ve yerel yiyeceklere yönelik ... -
Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği
(Ufuk Üniversitesi, 2023)Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde ... -
Mutfakta Bilim Var-10: Okullar Açılıyor… Aman Dikkat Çocuklarımızın Sağlıklı Olması Ellerimizde
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Malumunuz olduğu üzere yakında okullar açılıyor. Bende dâhil çoğu ebeveynde tatlı bir telaş var. Çocuklarımız ve özellikle okul çağındaki öğrencilerimiz tüm gün evden ayrı kalacaklar. Onların sağlığı bizim için çok önemli ... -
Mutfakta Bilim Var-11: Hayatın Kaynağı ve Mutfağın Vazgeçilmezi Su
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Bir hidrojen ve iki oksijen molekülünden oluşan su bir yönüyle çok basit gibi görünse de gizemli özellikleri ile dünyamızın en temel maddelerinden biri olarak yerini almıştır. Yaşamın devamının olmazsa olmazı, canlıların ... -
Mutfakta Bilim Var-12: Esnaf Lokantaları Gastronomi Kültürünün Ellerinden Kayıp Gidiyor!
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Üniversitede bir hoca arkadaşımızla esnaf lokantalarının gıda güvenliği durumlarını çalışıyoruz. Bu konuya çalışırken esnaf lokantalarının yaşadığı sorunlar da karşımıza çıktı. Günümüzde toplum olarak daha çok fast-food ... -
Mutfakta Bilim Var-13: Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Bir Yaşam: Mutlu İnsanlar
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım acısıyla ve tatlısıyla bir senenin de sonuna geldik. Hepimizin bildiği üzere COVID 19 gibi büyük bir badireyi tüm dünya olarak atlattık. Pandemi süreci her şeyin başının ve başlangıcının sağlık olduğunu ... -
Mutfakta Bilim Var-14: Yemek Hazırlamanın Püf Noktası: Standart Tarifler
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bana yemek hazırlamada en önemli unsur nedir diye soracak olursanız, her şeyden önce tarif olduğunu söyleyebilirim. Biz bu reçetelere standart tarifler diyoruz. Yeni bir yemek yapmak istediğimiz ve reçetesini araştırdığımız ... -
Mutfakta Bilim Var-15: Mutfak Köpükleri
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Köpük dediğimizde aslında ilk aklımıza gelen sabun köpüğüdür. Ancak mutfaklarımızda köpük oluşturarak birçok yiyeceği ve içeceği hazırlamamız mümkün. Mutfakta bilerek ya da bilmeyerek bilimsel alt yapısı olan farklı ... -
Mutfakta Bilim Var-16: Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin bildiği gibi on bir ay boyunca devam eden beslenme düzenimiz, Ramazan ayının girmesi ile baştan sona değişebilmektedir. Ramazan orucunu tutmaya başladığımızda, metabolizmamız bu yeni düzene adapte olmakta ... -
Mutfakta Bilim Var-17: Eski Ramazanlar ve Mutfak Kültürümüz
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım eski ramazanlar dediğimde çok fazla abarttığımı ve nostalji yaptığımı düşünebilirsiniz. Tabii ki günümüz ramazanları da çok güzel ve dolu dolu geçmiyor değil. Ancak bazen geçmişten günümüze miras olarak ... -
Mutfakta Bilim Var-1: Oksidan ve İçme Sularımızdaki Kanserojen Asbest Tehlikesi
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2021)Bir Gıda Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı olarak ‘’oxidane’’ adlı kimyasalın kullanımının tamamen yasaklanmasını mümkün olmadığı durumlarda çok sıkı kontrolünün sağlanması gerektiğini düşünüyorum. -
Mutfakta Bilim Var-2: GDO’lu Gıdalara Dikkat! İnsanlığın sonu mu geliyor?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ne demek önce onu yanıtlayalım isterseniz. Her canlı organizmanın (mikrop, bitki, hayvan, insan vs.) hücrelerinde bazı kodlar vardır. Bunlara biz gen diyoruz. Örneğin cinsiyetimiz, ... -
Mutfakta Bilim Var-3: Çiğ Beslenmek (Raw Food) Doğru mu? Yanlış mı?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Öncelikli olarak çiğ beslenmenin ne olduğundan başlamanın yararlı olacağını düşünüyorum. Çiğ beslenme batı dünyasında başlamış, tüm dünyaya yayılmış ve öze dönüşü savunan bir akım veya yaklaşımdır. Bu yaklaşım, atalarımızın ... -
Mutfakta Bilim Var-4: Aman Dikkat! Mutfak Kazaları Nasıl Engellenir?
(İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Mutfak kazalarının nedenleri nelerdir? Öncelikle ondan başlamakta yarar var. Size baştan şunu söyleyebilirim. Mutfak kazalarının yüzde ellisini kolaylıkla önleyebiliriz ve yüzde doksan sekizini önlemek için ise biraz ...