Kurum Yazarı "Doğan, Murat" İçin Listeleme
-
Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture
Doğan, Murat; Özdemir, Kadir (SAM A.Ş. Yayıncılık, 2022)The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. ... -
Kahvenin Türk Gastronomi Tarihi ve Kültürü Açısından Değerlendirilmesi
Doğan, Murat (Toros Üniversitesi, 2023)Kahve bitkisi Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinde hoş kokan beyaz çiçekli, kiraza benzeyen iki çekirdekli kırmızı meyveleri olan Tropikal bir ağaçtır. Geleneksel üretim yöntemlerinde; kahve meyveleri olgunlaştıktan sonra ... -
KİTAP İNCELEMESİ: Yemeğin Psikopolitikası - Neoliberal Çağda Yemek Ritüelleri
Ergen, Başak; Doğan, Murat (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2022)Yazar: Mihalis Mentinis, Yemeğin Psikopolitikası - Neoliberal Çağda Yemek Ritüelleri (çev.) Nazlı Sinanoğlu İnanç, İstanbul, Ayrıntı Yayınları, 2021, 192 s. ISBN: 978-605-314-555-4 -
Kur’an-ı Kerim’de Yer Alan Gastronomi Unsurlarının Kütüb-i Sitte Bağlamında Değerlendirilmesi
Doğan, Murat (İstanbul Gelişim Üniversitesi / Istanbul Gelisim University, 2023)Giriş ve Çalışmanın Amacı: Bu çalışma ile İslamiyet’in mukaddes kitabı Kur’an-ı Kerim’de yer almakta olan gastronomi unsurlarının belirlenmesi ve en önemli hadis kitaplarının bir külliyatı olan Kütüb-i Sitte bağlamında ... -
Menü planlama ve standart reçeteler
Doğan, Murat (Nobel Akademik Yayınları, 2022)Catering hizmetlerinde menü, çok önemli bir üretim planlama aracıdır. Öyle bir planlama aracıdır ki işletmenin tüm bölümlerini ilgilendirir. Planlanan menüye göre yer seçilir ve dizayn edilir. Mutfak ekipmanları menüye ... -
Mutfaklarda Yapay Zekânın Kullanımı ve Geleceği
Doğan, Murat (Ufuk Üniversitesi, 2023)Akıllı teknolojilerin en önemli unsurlarından biri olan yapay zekânın tüm özelliklerini içinde barındırmakta olan akıllı mutfaklar günümüzün ve geleceğin en önemli kavramlarından ve olgularından biri olacaktır. Günümüzde ... -
Mutfakta Bilim Var-Ağustos 2023: Neden Fransız Mutfağı daha fazla gelişmiş?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım, Fransız tarihine göz ucuyla şöyle bir baksak bile, bir tarafta ihtişamı diğer tarafta ise yoksulluk ve kaosu çok rahat görebiliriz. Bu nedenle Fransa ziyaretçilerini her zaman farklı kültürü ve özellikle ... -
Mutfakta Bilim Var-Aralık 2023: Auguste Escoffier (1846- 1935) Mutfak Sanatları Ustası
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bugün size Fransız Mutfağını en diplerden alıp üst liglere çıkarılmasında çok büyük katkıları olan iki ustadan birini anlatacağım. Ustalardan biri, başlıkta gördüğünüz Şef Auguste Escoffier (Agust Eskofier) diğeri ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Eylül 2023: Lütfen Yemeğimi Eleştir(me)!
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere TV’de gezinirken yemek yarışmalarına rastlamayanımız yoktur. Bir kısmımız bu programlardaki acımasız ve kendini bilmez eleştirileri gördükçe kahrolmaktadır. Aslında insanımızın eleştiri ... -
Mutfakta Bilim Var-Haziran 2023: Kurban Bayramında Mutfakta Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Malumunuz Kurban Bayramını haziran ayı içinde idrak ediyoruz. Ramazan Bayramında olduğu gibi Kurban Bayramı da mutfaklarımızı, beslenme düzenimizi ve yemek alışkanlıklarımızı etkileme potansiyeline sahip. Bunun yanında ... -
Mutfakta Bilim Var-Kasım 2023: Lezzetin bilimi de olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Temel bilimlerden sayılan fiziğin, kimyanın ve biyolojinin bilimi olur da, lezzetin de bilimi olmaz mı? Bence insanoğlunun on binlerce yıldır vazgeçemediği lezzetin de bilimi olur. Sizlere bununla ilgili bilimsel ... -
Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2023: Meyve ve Sebze Tüketiminin Önemi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)İnsanlık tarihi incelendiğinde ilk ve en önemli besin maddelerinin başında her zaman sebze ve meyve çeşitleri gelmiştir. Mayıs ayı içindeyiz baharla birlikte mevsim meyve ve sebzeleri daha da bollaşacak ve tazesini tüketme ... -
Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2024: İstanbul Mutfağı: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak (2)
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Tarihi İstanbul mutfağı, temel olarak Osmanlı Saray ve Halk mutfağı olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Osmanlı saray mutfağı 15. yüzyılda gelişmeye başlamış ve özellikle Fatih’in İstanbul'u fethetmesinden sonra ... -
Mutfakta Bilim Var-Nisan 2024: Kadim Kültürlerin Buluştuğu Bir Mutfak
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Konar ve göçer Türk topluluklarının mutfakları portatif ve pratik olmak zorundaydı. Sadece bir örnek vereceğim. Göçebe bir Türk ailesi yanında hepimizin yakından tanıdığı sac tava aparatını her daim taşımaktaydı. Aile ... -
Mutfakta Bilim Var-Ocak 2024: Marie-Antoine Carême (1784-1833) Şeflerin Kralı ve Kralların Şefi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Geçen yazımda Fransız Mutfağının Dünya Mutfakları arasından sıyrılarak üst sıralara yerleşmesinde önemli kilometre taşlarından biri olan Şef Auguste Escoffier’i (Agust Eskofier) yazmıştım. Diğer önemli şahsiyet ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Temmuz 2023: Mutfağın Akıllısı Olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere son günlerde yapay zekâ çokça konuşulur oldu. Yapay zekâ tüm alanlarda olduğu gibi yakın bir gelecekte mutfaklarımızı da etkileyecek gibi duruyor. Yapay zekâyı ve robotik sistemleri de ... -
A new trend in gastronomy: Culinary medicine chef
Mutlu, Hayrettin; Doğan, Murat (ELSEVIER, RADARWEG 29, 1043 NX AMSTERDAM, NETHERLANDS, 2021)The aim of this study was to determine the theoretical, practical, and conceptual framework of culinary medicine, a niche emerging trend in gastronomy. The focus group interview method, a qualitative research design, was ... -
On-site and one-year monitoring of food service business risks associated with poor hygiene quality in the catering establishments for consumer protection
Doğan, Murat; Tekiner, İsmail Hakkı (Routledge, 2021)Hygiene is essential in foodservices to prevent food safety and public health issues. Implementation of food safety legislation represents a sine qua non obligation of the foodservice business. In this study, we aimed to ... -
A Research on the General Knowledge of Pastry Chefs About Food Colorings and Their Awareness of Reading Labels
Doğan, Murat; Olgay, Pelin (2022)Food colorings are substances commonly used to increase the desire to eat by making the appearance of the food more attractive. This study aims to determine the general knowledge of pastry chefs about food colorings and ... -
Roma Mozaik Sanatında Gastronomi Öğelerinin Değerlendirilmesi
Doğan, Murat; İkibudak, Ece Nur (Bayram KANCA, 2023)Avrupa'dan Afrika'ya ve oradan Asya'ya kadar olan geniş bir coğrafyada yaklaşık bin yıl ve üç kıtayı etkilemiş olan Roma sanatı; resim, mermer, mozaik, gümüş ve bronz eserler, toprak kaplar da dâhil birçok gastronomi ...