A Comparison of Physical Activity Level, Quality of Life, Sleep Quality and Depression Levels in Mothers of Disabled Children With and Without Musculoskeletal Pain
Dosyalar
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
Özet
Aim: This study aims to compare physical activity levels, quality of life, sleep quality, and depression levels in mothers of children with disabilities, distinguishing between those with and without musculoskeletal pain. Method: A total of 61 mothers aged 20–45 years participated in the study, including 27 mothers with musculoskeletal pain, as determined by the Visual Analog Scale (VAS), and 34 mothers without musculoskeletal pain. The physical activity levels of the mothers were assessed using the International Physical Activity Questionnaire – Short Form (IPAQ), pain status with the VAS, depression levels with the Beck Depression Inventory (BDI), sleep quality with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and quality of life with the Nottingham Health Profile (NHP). Results: Body mass index, NHP, PSQI, VAS and number of pregnancies were statistically significantly different between the two groups (p<0.05). There was no statistically significant difference between the two groups in the results of IPAQ, BDI, number of children, number of miscarriages, smoking, presence of care assistants, educational status and economic status (p>0.05). Conclusion: Musculoskeletal pain negatively affects the sleep quality and quality of life of mothers of children with disabilities. Depression levels and physical activity levels were high in both groups. In addition, factors such as sociocultural and number of children are also associated with musculoskeletal pain.
Amaç: Bu çalışma, engelli çocuğu olan annelerin fiziksel aktivite düzeyleri, yaşam kalitesi, uyku kalitesi ve depresyon düzeylerini; kas-iskelet sistemi ağrısı olanlar ve olmayanlar arasında karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: 20-45 yaş aralığında visüel analog skalaya (VAS) göre musküloskeletal ağrılı 27, musküloskeletal ağrısı olmayan 34 anne çalışmaya dahil edildi. Annelerin sosyodemografik özellikleri kaydedildikten sonra fiziksel aktivite düzeyleri Kısa Form Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), ağrı durumları VAS, depresyon düzeyleri Beck Depresyon Anketi (BDE), uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve yaşam kaliteleri Nothingam Sağlık Profili (NSP) anketleri ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların vücut kitle indeksleri, NSP, PUKİ, VAS ve gebelik sayısı değerlendirme sonuçlarında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0,05). Ancak, musküloskeletal ağrısı olan ve olmayan anneler arasında UFAA, BDE, çocuk sayısı, düşük sayısı, sigara kullanımı, bakıma yardımcı kişi varlığı, eğitim durumu ve ekonomik durum açısından yapılan değerlendirmelerde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Kas-iskelet sistemi ağrısı, engelli çocuğu olan annelerin uyku kalitesini ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Her iki grupta da engelli çocuğa bakım veren annelerde depresyon düzeyleri ve fiziksel aktivite düzeyleri yüksektir. Ailenin sosyo kültürel seviyesi, annenin gebelik ve düşük sayısı gibi faktörler de musküloskeletal ağrı ile ilişkili olabilmektedir.










