Histamin İntoleransına Güncel Bakış
Özet
Besin intoleransları, bazı besinlere veya bileşenlerine karşı immünolojik olmayan anormal organizma
cevabıdır. Histamin intoleransı, histaminin metabolize edilememesi ve semptom yaratması ile gelişen besin
intoleranslarından biridir. Diamin oksidaz (DAO) ve Histamin N metil transferaz (HNMT) enzimleri
histamin metabolizmasında görev alan iki enzimdir. Çeşitli faktörlerin etkisiyle enzim üretimi veya
aktivasyonlarının azalması ve histaminin parçalanamaması sonucu vücutta birikmesi ile histamin
intoleransı patogenezinin geliştiği tahmin edilmektedir. Semptomlar arasında bireye göre değişmekle
beraber abdominal distansiyon, karın ağrısı, kaşıntı, egzama, ürtiker, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, rinit yer
almaktadır. Özellikle sebebi bilinmeyen semptomlara sahip bireylerde DAO enzim aktivasyonun azaldığını
gösteren çalışmalar mevcuttur. Farklı organları etkileyen semptomlarının olması, ayırıcı bir tanı testinin
bulunmaması ve aynı histamin kaynağının farklı bireylerde farklı reaksiyonlara sebep olması histamin
intoleransı tanısını zorlaştırmaktadır. Günümüzde tanı ve tedavi yaklaşımlarında histamin kısıtlı diyetler en
güvenilir yöntem olarak kabul edilmektedir. Aynı semptomlarla seyredebilecek diğer hastalıkların varlığının
dışlanması ve histamin kısıtlı diyete olumlu cevap, histamin intoleransı tanısını desteklemektedir. Tedavi,
histamin eliminasyon diyetlerinin belirli bir süre uygulanmasını, histamin kaynaklarına beslenmede
yeniden yer verilmesini ve semptomların takibini içerir. Bu derleme çalışmasında mevcut verilerle
histaminin diyetsel kaynakları, metabolizması, histamin intoleransı ve ilişkili sağlık sorunları ile histamin
eliminasyon diyetlerine yer verilmiştir. Besinlerde histaminin belirlenmesi ve histamin intoleransı, oldukça
yeni bir kavram olduğundan, histamin intoleransı epidemiyolojisini belirlemek, tanı algoritmalarını ve olası
tedavi seçeneklerini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Food intolerance is an abnormal non-immunological response of the organism to certain foods or their
components. Histamine intolerance is one of the food intolerances that develops due to the inability to
metabolize histamine, leading to symptoms. Diamine oxidase (DAO) and Histamine-N-methyltransferase
(HNMT) enzymes are involved in histamine metabolism. It is estimated that a decrease in enzyme
production or activation due to various factors results in the accumulation of histamine, leading to the pathogenesis of histamine intolerance. Individual differences exist in symptoms, but abdominal distension
and pain, itching, eczema, urticaria, headache, nasal congestion, and rhinitis are common symptoms.
Studies show that DAO enzyme activation is decreased, especially in individuals with idiopathic symptoms.
The variety of symptoms and lack of differential diagnostic tests make diagnosing histamine intolerance
difficult. Additionally, the same dietary histamine source can cause different symptoms in different
individuals. In contemporary diagnosis and treatment approaches, histamine-restricted diets are considered
the most reliable method. The exclusion of other diseases and positive responses to a histamine-restricted
diet support the diagnosis of histamine intolerance. Treatment includes the administration of histamine
elimination diets for a specific period, reintroducing histamine sources into the diet, and monitoring
symptoms. s. This review includes current data on the dietary sources of histamine, its metabolism,
histamine intolerance, and associated health problems. Today, histamine in foods and histamine intolerance
are relatively new terms. Therefore, more research is required to determine diagnostic algorithms, treatment
options, and the epidemiology of histamine intolerance.