Polikistik Over Sendromunda Besinlerle Alınan İleri Glikasyon Son Ürünlerinin Rolü
Özet
Son yıllarda yapılan çalışmalar diyetle alınan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGEs), polikistik over
sendromu ile ilişkili hem üreme hem de metabolik işlev bozukluklarında önemli bir rol oynadığını öne
sürmektedir. İleri glikasyon son ürünleri, indirgeyici şekerler ile proteinler, lipitler veya nükleik asitler
arasındaki enzimatik olmayan glikasyon işlemi tarafından oluşturulan reaktif moleküllerdir. İleri glikasyon
son ürünlerinin anahtar hücre içi sinyal yollarının aktivasyonu yoluyla, oksidatif stres ve proinflamatuar
sitokinlerin oluşumunu uyararak polikistik over sendromu patogenezine katkıda bulunabilecekleri
düşünülmektedir. İleri glikasyon son ürünleri normal metabolik koşullar altında endojen olarak
oluşabildikleri gibi özellikle kızartma, fırınlama veya ızgara gibi yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş ve işlenmiş
besinlerin tüketimiyle de ekzojen olarak da vücuda alınabilmektedir. Polikistik over sendromlu kadınlarda
yumurtalık dokusunda anovülasyon ve hiperandrojenizme neden olan yüksek serum AGE seviyeleri
bildirilmiştir. Bu derlemede, polikistik over sendromunda metabolik ve üremeyle ilgili değişikliklerin
aracıları olarak ileri glikasyon son ürünlerinin rolünün sunulması amaçlanmıştır. Recent studies suggest that dietary advanced glycation end products (AGEs) play an important role in both
reproductive and metabolic dysfunctions associated with polycystic ovary syndrome. Advanced glycation
end products are reactive molecules formed by the non-enzymatic glycation process between reducing sugars
and proteins, lipids or nucleic acids. Advanced glycation end products may contribute to the pathogenesis of
polycystic ovary syndrome by activating key intracellular signaling pathways, stimulating the formation of
oxidative stress and proinflammatory cytokines. While advanced glycation end products can occur
endogenously under normal metabolic conditions, they can also be taken into the body exogenously,
especially when consuming foods cooked and processed at high temperatures such as frying, baking or
grilling. It has been reported that women with polycystic ovary syndrome have increased serum levels of
AGEs, which cause anovulation and hyperandrogenism in ovarian tissue. This review aims to present the role of advanced glycation end products as mediators of metabolic and reproductive changes in polycystic
ovary syndrome.