Farklı diyet programları ile planlanan mini trampolin antrenmanlarının seçilmiş değişkenlere göre incelenmesi
Özet
Bu araştırmanın amacı; kısa süreli uygulanan yüksek karbonhidratlı ve yüksek proteinli diyet programlarının mini trampolin antrenmanları ile katılımcıların motorik yetilerden sürat ve dayanıklılık özelliklerine aynı zamanda vücut kompozisyonuna etkisini araştırmak ve katılımcıların beslenme bilgi düzeyini ölçmektedir. Araştırmamıza, İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden mini trampolin antrenmanı yapan 15 erkek birey gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar yüksek karbonhidratlı diyet grubu (n:5), yüksek proteinli diyet grubu (n:5) ve kontrol grubu (n:5) olarak üç gruba ayrılmıştır. Çalışma başlangıcında katılımcılara Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi (YETBİD) ölçeği uygulanmıştır. Ön testte katılımcıların vücut kompozisyonu ölçümleri ve motorik yetilerden dayanıklılık (30-15IFT) ve sürat (20 metre sürat koşusu) testleri yapılmıştır. Yüksek karbonhidratlı diyet grubuna %70 karbonhidrat, %10 protein ve %20 yağ oranlarında, yüksek proteinli diyet grubuna %30 karbonhidrat, %35 protein ve %35 yağ oranlarında kişiye özel diyet programları oluşturulmuştur. Kontrol grubuna ise herhangi bir diyet planlaması yapılmamıştır. Haftanın belirlenmiş iki günü mini trampolin antrenmanı yapılmıştır. Katılımcılardan son test öncesi 2 gün diyet programlarını yapmaları istenmiştir. Son testler yapılarak çalışma sonlandırılmıştır. Veri analizi SPSS 17 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veriler ile vücut kompozisyonu ve motorik yetilere yönelik testler Paired T testi ile analiz edilmiştir. Katılımcıların temel beslenme ve besin tercihi bilgilerinin orta düzeydedir. Sonuç olarak mini trampolin antrenmanıyla birlikte uygulanan yüksek karbonhidratlı diyet programlaması motorik yetilerden 30-15IFT dayanıklılık testi ve MAS %100 değerlerinde yüksek proteinli diyet programlamasına ve kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı artış sağlamaktadır. Hız testi olan 20 metre sürat koşusu testinde ise yüksek proteinli diyet grubunun anlamlı düzeyde avantaj sağladığı gözlenmiştir. The aim of this study is; to investigate the effects of short-term high-carbohydrate and high-protein diet programs on mini trampoline training and on the participants' motoric abilities, speed and endurance characteristics, as well as body composition, and measure the nutritional knowledge level of the participants. 15 male individuals voluntarily participated in our research, who were students of Istanbul Gelişim University Faculty of Physical Education and Sports Sciences, who did mini trampoline training. Participants were divided into three groups as high-carbohydrate diet group (n:5), high-protein diet group (n:5) and control group (n:5). At the beginning of the study, the Adult Nutrition Knowledge Level (YETBİD) scale was applied to the participants. As a pre-test, the participants' body composition measurements, endurance and speed tests from motor skills were made. A personalized diet was created with 70% carbohydrates, 10% protein and 20% fat for the high-carbohydrate diet group, and 30% carbohydrate, 35% protein and 35% fat for the high-protein diet group. No dietary planning was made for the control group. Mini trampoline training was done regularly on two designated days of the week. Participants were asked to do their diet program for 2 days before the posttest. Afterwards, the study was terminated by making post-tests. The findings were made using the SPSS 17 package program. The data obtained from the survey results and the tests for body composition and motor skills were analyzed with the Paired T test. It was observed that the basic nutrition and food preference knowledge of the participants was at a moderate level. As a result, high carbohydrate diet programming applied together with mini trampoline training provides a statistically significant increase in 30-15IFT endurance test and MAS 100% values of motor skills compared to high protein diet programming and control group. In the 20-meter sprint test, which is a speed test, it was observed that the high protein diet group had a significant advantage.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/6701Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1219]