Kadınlarda depresyon, anksiyete ve stresin, aleksitimi ve duygusal yeme davranışı ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Özet
Anksiyete, depresyon ve stres yıllardır insanları etkileyen psikolojik ve fiziksel hastalıklara neden olmaktadır. Her bakımdan bireyleri etkileyen bu durum, araştırmalar açısında fazlasıyla ilgi görülen bir hal almış ve literatür taramalarında çok yönlü açıdan ele alınmıştır. Bu çalışmada, kadınlarda depresyon, anksiyete ve stresin, aleksitiminin, duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada kartopu örnekleme yöntemi kullanılmış olup, Türkiye'de yaşayan ve araştırmaya gönüllü katılımı kabul eden 20 ile 40 yaş arası 400 kadın katılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler; sosyodemografik değişkenleri saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan "Demografik Bilgi Formu"; depresyon anksiyete ve stres puanını ölçmek için Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASÖ-21); aleksitimi seviyesini ölçmek için Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20); duygusal yeme davranışını ölçmek Türkçe Duygusal Yeme Ölçeğidir. Araştırmanın verileri SPSS 22.0 programıyla analiz edilmiş olup; bu analizlerde frekans ve yüzde analizi, normallik analizleri, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ölçeklerin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. DASÖ ve DYÖ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Buna göre depresyon, anksiyete ve stres arttıkça duygusal yeme davranışında bir değişim gözlenmemektedir. DASÖ ve TAÖ arasında düşük derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre depresyon, anksiyete ve stres arttıkça aleksitimi seviyesi artar. TAÖ ve DYÖ arasında orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre aleksitimi seviyesi arttıkça duygusal yeme davranışı artar. Anxiety, depression and stress cause psychological and physical diseases that affect people for years. This situation, which affects individuals in all respects, has become very interesting in terms of research and has been discussed from a multi-faceted perspective in literature reviews. In this study, it was aimed to determine the relationship between depression, anxiety and stress, alexithymia and emotional eating behavior in women. For this purpose, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. Snowball sampling method was used in the research and 400 women between the ages of 20 and 40 who lived in Turkey and accepted voluntary participation in the research participated in the research. The scales used in the research; "Demographic Information Form" prepared by the researcher to determine sociodemographic variables; Depression, Anxiety, Stress Scale (DASÖ-21) to measure depression anxiety and stress score; Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) to measure the level of alexithymia; Measuring emotional eating behavior is the Turkish Emotional Eating Scale. The data of the research were analyzed with the SPSS 22.0 program; Frequency and percentage analysis, normality analysis, independent groups t test, one-way variance test and Pearson correlation analysis were used in these analyses. As a result of the research, it was determined that the scales showed significant differences according to demographic variables. No statistically significant relationship was found between DASO and DES. Accordingly, there is no change in emotional eating behavior as depression, anxiety and stress increase. A low degree of significant relationship was found between DAES and TAS. Accordingly, as depression, anxiety and stress increase, the level of alexithymia increases. A moderately significant relationship was found between TAS and DES. Accordingly, as the level of alexithymia increases, emotional eating behavior increases.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/6680Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [1219]