Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇerkez, Mehtap
dc.contributor.authorKızıldemir, Özgür
dc.date.accessioned2023-11-09T19:22:36Z
dc.date.available2023-11-09T19:22:36Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn2587-0890
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/6331
dc.description.abstractDünyada yapay zekâya olan talep yiyecek içecek sektöründe günden güne artmaktadır. Çalışma yapay zekâ ve robotik teknoloji uygulamasının yer aldığı bir restoranda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tüketicilerin teknoloji kullanımı ve beklentileri konusundaki mevcut durumunu ve yaş grupları arasındaki farkları ortaya çıkarmak amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tüketici davranışlarını yerinde tespit etmek için katılımcı gözlem metodu kullanılmıştır. Araştırma sonunda tüm yaş gruplarının robotlara olan ilgisinin fazla olduğu tespit edilmiş ama akıllı masalara olan ilgi gençler arasında daha az iken, çocuklar tarafından daha çok kullanılmaktadır. Aynı zaman da akıllı masalar yemek sırasında fonksiyonel olarak kullanılamamaktadır. Tüketiciler yemek siparişi esnasında akıllı masayı kullanma yerine geleneksel sipariş yöntemini kullanmayı tercih etmektedirler. Araştırma sonucunda edinilen bulgular doğrultusunda, ülkemizde yeni olan bu uygulamalar, Dünya’daki benzer gelişmeler takip edilerek geliştirilmelidir. Böylelikle tüketici beklentileri karşılanacak, sektörün gelişmesi sağlanacaktır.en_US
dc.description.abstractThe demand for artificial intelligence in the world is increasing day by day in the food and beverage industry. The study was carried out in a restaurant with artificial intelligence and robotic technology application. In the research, qualitative research method was used to reveal the current status of consumers on technology usage and expectations and the differences between age groups. Participatory observation method was used to detect consumer behaviors on-site. At the end of the research, it has been determined that all age groups have a great interest in robots, but the interest in smart tables is less among young people, but it is used more by children. At the same time, smart tables cannot be used functionally during meals. Consumers prefer to use the traditional order method instead of using the smart table when ordering food. In line with the findings obtained as a result of the research, these new applications in our country should be developed by following similar developments in the world. Thus, consumer expectations will be met and the sector will be improved.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherYüksel Öztürken_US
dc.relation.isversionof10.26677/TR1010.2020.394en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectYapay Zekâen_US
dc.subjectRoboten_US
dc.subjectAkıllı Masaen_US
dc.subjectTüketicien_US
dc.subjectRestoranen_US
dc.subjectArtificial Intelligenceen_US
dc.subjectRoboten_US
dc.subjectSmart Tableen_US
dc.subjectConsumeren_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.titleYiyecek–İçecek İşletmelerinde Yapay Zekâ Kullanımıen_US
dc.title.alternativeUse of Artificial Intelligence in Food and Beverage Businessen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.departmentUygulamalı Bilimler Yüksekokuluen_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-0494-8088en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-4040-4547en_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1264en_US
dc.identifier.endpage1278en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorKızıldemir, Özgür


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess