Yeni Tanı Prediyabetik ve Diyabetik Hastalarda Vitamin D Düzeyinin Değerlendirilmesi ve Glisemik Parametrelerle İlişkisinin İncelenmesi
Özet
Amaç: Tip 2 diabetes mellitus (T2DM), bozulmuş beta hücre fonksiyonu ve artan insülin direnci ile
ilişkilidir ve D vitamininin bu yolları etkilediğine dair kanıtlar vardır. Prediyabet ise T2DM için ana risk
faktörüdür. 25-hidroksivitamin D (25OHD) seviyeleri diabetes mellitus ve metabolik sendromu olan obez
bireylerde daha düşüktür. Bu çalışmada prediyabetik ve T2DM hastalarda vitamin D düzeyinin
değerlendirilmesi ve glisemik parametreler ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışmada, oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılan 208 hasta retrospektif olarak tarandı. Bu
hastalar OGTT sonucuna göre normal, prediyabet ve diyabet olarak üç gruba ayrıldı. Bu üç grup arasında
25-hidroksivitamin D [25(OH)D] düzeyi karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışma sonucunda Ortalama 25OHD düzeyi 15,1±6,5 ng/mL olup prediyabetik ve T2DM
hastalarda serum 25OHD düzeyinin daha düşük bulundu. Serum 25OHD düzeyi ile açlık kan şekeri (r:-
0,327, p:0,001) ve HbA1c (r:-0,251, p:0,012) arasında negatif korelasyon saptandı.
Sonuç: Çalışmamızda prediyabetik ve diyabetik hastalarda D vitamini düzeyinin sağlıklı gruba göre daha
düşük olduğu görüldü. D vitamini desteğinin glikoz metabolizması üzerindeki etkisinin değerlendirilmesine
ihtiyaç vardır. Background: Type 2 diabetes mellitus (T2DM) is associated with impaired beta cell function and increased
insulin resistance, and there is evidence that vitamin D affects these pathways. Prediabetes is the main risk
factor for T2DM. 25OHD levels are lower in obese individuals with diabetes mellitus and metabolic
syndrome. In this study, it was aimed to evaluate the vitamin D level in prediabetic and T2DM patients and
to examine its relationship with glycemic parameters.
Method: In this study, 208 patients who underwent an oral glucose tolerance test (OGTT) were
retrospectively screened. These patients were divided into three groups according to OGTT results as normal,
prediabetes and diabetes. The 25-hydroxyvitamin D (25OHD) level was compared between these three
groups.
Results: At the end of the study, the mean 25OHD level was 15.1±6.5 ng / mL, and serum 25OHD level was
found to be lower in prediabetic and T2DM patients. Negative correlation was found between serum 25OHD
level and fasting blood glucose (r= -0.327, p=0.001) and HbA1c (r= -0.251, p= 0.012).
Conclusion: In our study observed that the level of vitamin D in prediabetic and diabetic patients is lower
than in the healthy group. There is a need to evaluate the effect of vitamin D supplementation on glucose
metabolism.
Sayı
20Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5513Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: