Düşük veya Yüksek Karbonhidratlı Diyetlerin Beyin, Beyin-Bağırsak Aksı ve Bilişsel İşlevler Üzerine Etkisi
Özet
İntestinal mikrobiyota sağlığın korunmasında anahtar bir rol oynamaktadır. Mikrobiyota üzerine önemli
etkileri olan beslenme, beyin-bağırsak aksındaki bozuklukları hafifletmek, nöroinflamasyonu ve bilişsel
bozulmayı iyileştirmek için büyük önem taşımaktadır. Bağırsak bakterileri, diyetle alınan besin ögelerini
kullanarak çeşitli metabolitleri (örn., kısa zincirli yağ asitleri, amino asitler, vitaminler) üretebilme
yeteneğine sahiptir. Üretilen bu metabolitler, periferik sinir sistemi, enteroendokrin hücreler ve merkezi
sinir sistemine sinyal gönderen immün hücreler aracılığıyla beyin fonksiyonlarını ve bilişsel davranış
değişikliğini etkilemektedir. Karbonhidratlar, çoğu durumda intestinal mikrobiyota tarafından substrat
olarak kullanılmakta ve fermente edilmektedir. Karbonhidratların bu etkileri kimyasal yapılarına,
sindirilmeden kolona ulaşıp ulaşamamalarına ve konağın karbonhidratı enerji kaynağı olarak kullanabilme
yeteneğine bağlıdır. Karbonhidratın türü ve miktarı mikrobiyota, beyin bağırsak aksı ve bilişsel işlevlerdeki
etkiyi belirleyen ana faktörlerden biridir. Bu derlemede, düşük veya yüksek karbonhidrat içeren diyetlerin
beyin-bağırsak aksı ve bilişsel fonksiyonlara olan etkilerinin güncel literatür verileri ışığında
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. The intestinal microbiota plays a key role in maintaining health. Nutrition is of great importance for
alleviating disorders in the gut-brain axis, improving neuroinflammation and cognitive impairment.
Intestinal bacteria have the ability to produce various metabolites (eg, short-chain fatty acids, amino acids,
vitamins) using dietary nutrients. These metabolites produced affect brain functions and cognitive behavior
through the peripheral nervous system, enteroendocrine cells and immune cells that send signals to the
central nervous system. Carbohydrates are, in most cases, used as substrate and fermented by the intestinal microbiota. These effects of carbohydrates depend on their chemical structure, whether they can reach the
colon without digested, and the host's ability to use carbohydrates as an energy source. The type and amount
of carbohydrate is one of the main factors determining the effect on microbiota, brain-gut axis and cognitive
functions. The aim of this review is to evaluate the effects of low or high carbohydrate diets on gut-brain axis
and cognitive functions in the light of current literature.
Sayı
18Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5431Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: