Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGölge, Sibel Seda
dc.date.accessioned2023-02-26T15:30:09Z
dc.date.available2023-02-26T15:30:09Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4032
dc.descriptionDanışman: PROF. DR. ASLI ALBAYRAK Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı Konu: Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Arts Dizin: Restoranlar = Restaurantsen_US
dc.description.abstractGelişen ve değişen toplumdaki insanların yeme içme ihtiyaçlarının karşılanması dışında sosyalleşme, bir arada bulunma, farklı kültürleri tanıma ve yeni yeler keşfetme ihtiyaçların karşılanması isteği restoran işletmelerinin göz önünde bulundurması gereken özellikler arasındadır. Türkiye'de çalışma koşullarının değişmesi, kadınların çalışma hayatına atılması yeme içme alışkanlıklarında değişimlere yol açmıştır. İnsanların ekonomik, sosyal, kültürel yapılarında gelişim ve değişimler olmaktadır ve bu değişimler sonucu yeni hayat biçimleri ortaya çıkmıştır. Bu değişimler, kişilerin yaşam koşullarında, yemek seçimlerinde ve tüketimlerinde önemli bir etkisi vardır. Sanayileşme ve şehirleşme ile beraber aile fertlerinin sıkı bir şekilde çalışması restorancılığın ilerlemesine vesile olmuştur. Müşterilerin restoran seçimini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Restoran seçimine etki eden faktörlerin müşterilerin demografik özelliklerine göre değerlendirilmesi konulu çalışmada müşterilerin demografik özelliklerine göre restoran seçiminde farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, gelirleri gibi tanımlayıcı özelliklerini belirlemeyi sağlayacak sorular ile müşterilerin restorana gitme sıklıkları, nedenleri ve restoranlara birlikte gittikleri kişileri belirlemek amacıyla sorulan sorular yer almaktadır, müşterilerin restoran seçimlerini belirlemeye yönelik maddelerden oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin oluşturulmasında Cullen (2004), Choi ve Zhau (2010), Harrington vd. (2011) ve Alonso vd. (2013) tarafından daha önce yapılmış olan çalışmalardan yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında 416 kişi ile anket yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dışarıda yemek yeme davranışı, satın alma karar süreci, satın alma karar sürecini etkileyen faktörler ele alınmıştır. İkinci bölümde, atmosfer, fiyat, menü çeşitliliği, yemek ve restoranların kalitesi gibi faktörler ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırmanın problemi, araştırmanın amacı ve kapsamı, araştırmanın önemi, araştırmanın evren ve örneklemi, veri toplama yöntemi, pilot çalışma, literatür taraması, hipotezler, varsayımlar ve çalışmanın sınırlılıklarına ve dördüncü bölümde ise sonuç ve öneriler, kaynakçaya yer verilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn addition to meeting the eating and drinking needs of people in developing and changing societies, socializing, being together, getting to know different cultures and discovering new foods are among the features that restaurant businesses should consider. The change in working conditions in Turkey and the entry of women into working life have led to changes in eating and drinking habits. There are developments and changes in the economic, social and cultural structures of people and as a result of these changes, new life styles have emerged. These changes have a significant impact on people's living conditions, food choices and consumption. With industrialization and urbanization, the hard work of family members has been instrumental in the progress of restaurant management. There are many factors that influence customers' choice of restaurant. In the study on the evaluation of the factors affecting restaurant selection according to the demographic characteristics of the customers, it was aimed to reveal whether the factors affecting the selection of the restaurant differed in the selection of the restaurant according to the demographic characteristics of the customers. The survey technique was used as a data collection tool. The questionnaire contains questions that will allow determining descriptive characteristics such as age, gender, education level, income, as well as questions asked to determine the frequency of customers going to the restaurant, the reasons and the people they go to restaurants with, a scale consisting of items was used to determine customers' restaurant choices. The scale was developed by Cullen (2004), Choi and Zhau (2010), Harrington et al. (2011) and Alonso et al. (2013) made use of the studies that have been done previously by (2013). Within the scope of the study, a survey was conducted with 416 people. The study consists of four parts. In the first part, eating out behavior, purchasing decision process, factors affecting the purchasing decision process are discussed. In the second part, factors such as atmosphere, price, variety of menus, food and quality of restaurants are discussed. In the third part of the study, the problem of the research, the purpose and scope of the research, the importance of the research, the universe and sampling of the research, the data collection method, the pilot study, the literature review, hypotheses, assumptions and limitations of the study and the conclusions and suggestions in the fourth part are included in the bibliographyen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectRestoranen_US
dc.subjectMüşteri seçim kriterlerien_US
dc.subjectDemografik özellikleren_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.subjectCustomer selection criteriaen_US
dc.subjectDemographic characteristicsen_US
dc.titleRestoran seçimine etki eden faktörlerin müşterilerin demografik özelliklerine göre değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of factors affecting restaurant selection according to customers' demographic characteristicsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.authorid
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess