Marmara Bölgesinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda Öğrenim Gören Beslenme Dersi Almış Olan Öğrencilerin Beslenme Konusundaki Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi
Özet
Bu çalışma, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören ve beslenme dersi almış olan öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin araştırılması, öğrenim gördükleri bölümlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Marmara bölgesindeki (İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Trakya üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında ve Spor Bilimleri Fakültelerinde yürütülmüştür.18 ile 24 yaş ve üstü grubunda 227'si kadın, 402'si erkek toplam 629 kişiye anket uygulanmıştır. Verilerin normal dağılımı sahip olup olmadığını belirlemek için Kolmogorov-smirnov analizinde nonparametrik özellik gösterdikleri belirlenmiş olup fark analizlerinde nonparametrik testlerden Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi, Pearson Ki-kare testi analizlerde uygulanmıştır. Veriler %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmamızda yaşlara göre beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesinde "Vücut, güneşe maruz kaldığında D vitamini sentezleyebilir" sorusuna X²=8,153 p=0,017 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. "Doymuş ve doymamış yağlar sağlık üzerinde eşit etkiye sahiptir" X²=6,858 p=0,032 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. "Dehidrasyon performansı düşürür" X²=6,965 p=0,031 p<0,05 anlamlı bulunmuştur."Diyetteki lif kabızlığı azaltmaya, kan kolesterol düzeylerini düşürmeye ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir" sorusunda X²=7,169 p=0,028 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. "Karotoneidler serbest radikallerin oluşumunu önlemeye yardımcı olurlar" sorusuna X²=8,064 p=0,018 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. "Protein kas için enerji kaynağıdır" soruna X²=4,077 p=0,043 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. Yaşlara göre bilgi düzeylerinin değerlendirilmesinde 21-23 yaş, 24 yaş üzerine Z=2,228 p=0,026 p<0,05, 18-20 yaş ise 21-23 yaşa göre Z=1,265 p=0,042 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. Cinsiyetlere göre öğrencilerin öğrenim gördüğü bölümlerde antrenörlük + 2.öğretim X²=4,281 p=0,039 p<0,05 anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak spor ve beslenmenin önemi düşünüldüğünde beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ile ilgili daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu grubun beslenme bilgi düzeylerinin arttırılmasına yönelik çalışmaların faydalı olacağı düşünülmektedir. This study was carried out in the Marmara region (Istanbul University, Marmara University, Sakarya University, Kocaeli University, Uludağ University, Trakya University) in order to investigate the nutrition knowledge levels of the students who have been studying at the School of Physical Education and Sports and who have taken nutrition courses, , Çanakkale 18 Mart University) Physical Education and Sports Schools and Sports Sciences Faculties. A questionnaire was applied to a total of 629 people, 227 women and 402 men, aged 18 to 24 years and over. In order to determine whether the data had normal distribution, Kolmogorov-SmirnoV analysis showed nonparametric properties. Kruskal Wallis, Mann Whitney U test and Pearson Chi-square test were used for the analysis of differences in nonparametric tests. The data were assessed at 95% confidence interval and 5% significance level. In our study, in the evaluation of knowledge levels about nutrition according to ages, X² = 8,153 p = 0,017 p <0,05 was found to be significant in the question "Body can synthesize vitamin D when exposed to sun". "Saturated and unsaturated fats have equal effect on health" X² = 6,858 p = 0.032 p <0.05 was found significant. X² = 7,169 p = 0,028 p <0,05 was found to be significant in the question "Dietary fiber can help reduce constipation, decrease blood cholesterol levels and help prevent cancer" X² = 6,965 p = 0,031 p <0.05. X² = 8,064 p = 0,018 p <0,05 was found to be significant for the question "Carotenoids help prevent the formation of free radicals". "Protein is the source of energy for the muscle" problem X² = 4,077 p = 0.043 p <0.05 was found significant. According to the age level, the age of the patients was 21-23 years, Z = 2,228 p = 0,026 p <0,05 over the age of 24 years and 18-20 years when Z = 1,265 p = 0,042 p <0,05 for 21-23 years. According to the sexes, in the sections where students have learning, the trainer + 2nd grade X² = 4,281 p = 0,039 p <0,05 was found significant. As a result, when considering the importance of sports and nutrition, further studies are needed about the nutrition knowledge of students who study at physical education and sports college. It is thought that it would be beneficial to work on increasing the nutrition knowledge level of this group.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/349Koleksiyonlar
- Yüksek Lisans Tezleri [164]