Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTokuç, Rasim
dc.date.accessioned2018-12-07T09:21:29Z
dc.date.available2018-12-07T09:21:29Z
dc.date.issued2017-06-15
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/345
dc.descriptionDanışman: Haluk Saçaklıen_US
dc.description.abstractAraştırmanın amacı 30-45 yaş arası sedanter bireylerde gıda intoleransı'nın sebep olduğu fiziksel ve ruhsal durumların tespit edilmesidir. Gıda intoleransı'nın fiziksel ve ruhsal olarak kişiler üzerinde birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin tespit edilmesi kişilerin yaşam kaliteleri üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Bu araştırmada deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2017 yılında İstanbul ilinde bulunan uluslararası geçerliliği olan özel bir şirkette gıda intolerans testi uygulanmış 48 kişi oluşturmaktadır. Yapılan örneklem testi sonuçlarına göre n=40,296 kişi örneklem grubunu temsil etmiştir. Bu kapsamda araştırmaya gönüllü katılan 20 kadın 20 erkek toplam 40 kişi örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel bilgi formu, "Gıda İntoleransı Etki Anketi", "Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi" ve "SF 36 Uluslararası Yaşam Kalitesi Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ve analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programında frekans analizi, ortalama ve standart sapma hesaplamalarıyla, farklılık analizlerinde nonparametrik yöntemler arasında yer alan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Yüzdelik veri dağılımlarında Ki Kare testi kullanıldı. Veriler %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmamızın bulgular kısmında; "Baş ağrısı yaşamaya başladım" sorusuna X²= 5,227, p= ,022 , (p<0.05), kadınlar erkeklere göre daha pozitifler ve baş ağrısı yaşamaya başlamadıklarını ifade etmektedirler. Ancak "Yemek sonrası Gaz şikayetlerim azaldı", ifadesine kadın ve erkeklerin çoğunluğunun katılmadığı ve kadınların katılmama eğilimlerinin erkeklerden fazla olduğu ve X²= 10,390, p= ,016, (p<0.05) değerinde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Kadın ve erkeklerin bu şikayetlerinde azalma olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda verilen cevaplarda olumlu sonuçların alındığı kendilerini daha enerjik hissettikleri, baş ağrılarında azalma olduğu hatta baş ağrısı yaşamamaları, uyku kalitelerindeki artışlar, yemek sonraları uyku isteklerindeki azalmalar da olumlu etkilerinin olduğu ancak kadın ve erkeklerde yemek sonrası gaz şikayetlerinin azalmaması yönünde cevaplar yüksek çıktığı görülmüştür. Çıkan olumlu cevapların yaşamlarında daha olumlu hissetmeleri yönünde ruhsal etkilerin olduğu kanısındayız. Gaz şikayetlerin de farklı fizyolojik etkilerin olabileceği düşüncesindeyiz.en_US
dc.description.abstractThe sedentary age of 30-45 years is the cause of food intolerance in individuals and the determination of their mental status. Food intolerance has many negative effects on physical and mental personality. It can provide positive effects. Experimental research model was used in this study. The universe of this research is composed of 48 people who have been subjected to food intolerance test in a private company with international validity in Istanbul in 2017. According to the results of the sample test, n = 40,296 samples represent the board. In this context, 20 female and 20 male volunteers participated in the research. Personal information form, "Food Intolerance Impact Questionnaire", "International Physical Activity Questionnaire" and "SF 36 International Quality of Life Scale" were used. Frequency analysis, mean and standard deviation calculations were used in SPSS 22.0 statistical package program, and Mann Whitney U test, which is one of the nonparametric methods, was used for difference analysis. Chi square test was used for percentile distributions. The data were evaluated at 95% confidence interval and at 5% significance level. In the findings of our study; X² = 5,227, p =, 022, (p <0.05), women are more positive than boys and headaches are getting ready for life. However, the expression "my Gazi complaints decreased" was found to be a significant difference in the expression of the absence of participation of the majority of women and men, and the tendency of women not to participate in more than men and X² = 10,390, p =, 016, (p <0.05). There was no reduction in the complaints of men and women. Respondents in our study were found to be more positive about their positive results, their more energetic feelings, their lack of headache, their headache, their sleep quality, their reduced post-meal sleeping wishes, but their responses to post-meal gas complaints in both men and women were high. We believe that the positive answers are spiritual influences to make them feel more positive in their lives. We think that gas complaints may also have different physiological effectsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectResearch Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychologyen_US
dc.titleGıda Intoleransının 30-45 Yaş Arası Sedanter Bireyler Üzerindeki Fiziksel ve Ruhsal Etkilerien_US
dc.title.alternativePhysical and Mental Effects of Food Intolerance on Sedentary Individuals Aged Betwenn 30-45en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster