İstanbul Gelişim Üniversitesi Haftalık Üniversite Bülteni (19-22 Nisan 2021)
Özet
DUAYENDEN - Gıdaların Tüketilebilirliğini Artıran Aroma ve Lezzet Gibi Gizemli Sözcüklerin Bilimsel Tanımı ve Önemi
Gıda insanların rahat, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için verdikleri mücadelede daima birinci sırada yer almıştır. İnsan yaşadığı sürece devamlı olarak gıda maddelerine ve suya muhtaçtır. Ancak bu ihtiyacın gıda ve su olarak temini, bunların sadece yenmesi ve içilmesinden ibaret değildir. Her insan, hoşa giden ve hoşa gitmeyen alışkanlıkları arasında ayırım yapmak, kültürüne göre yemek ve içmekten büyük zevk alır; diğer bir ifade ile en hoşuna gideni seçer. Tüketiciler bir gıdanın seçiminde, kabulünde ve gerektiğinde hazırlanmasında onun aromasını temel kriter alırlar, bunun arkasından iki duyusal özellik olan görünüş ve tekstür gelir. İnsan, aromaları güzel olan birçok gıdanın devamlı tüketimini arzular. Açlık çeken bir insan bile hoşa gitmeyen aroma ve lezzetteki bir gıdayı tüketmek istemez. Yani yetersiz lezzet ve aroma bir gıdanın reddedilmesi için ana sebeptir.
Cilt
5Sayı
28Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/2749Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: