An Investigation into the Role of IGF-1 and IGFBP3 in the Diagnosis and Treatment Response in Esophageal Cancer
Özet
Aim: Esophageal cancer (EC) is the eighth most common cancer among all cancers worldwide. It constitutes 1.5-2% of all cancers and 5-7% of gastrointestinal cancers. Mortality reduction by early diagnosis, early treatment, and close follow-up is possible in esophageal cancer. However, reliable markers that rapidly provide results for early diagnosis are necessary in order to make such a diagnosis. In our study, it is aimed to investigate the role of IGFBP3 and IGF-1 in the early diagnosis of esophageal tumors.
Method: 37 patients with a histopathologically confirmed diagnosis of EC and 41 age- and sex-matched healthy controls were included in our study at Istanbul University Institute of Oncology. Serum IGF-1 and IGFBP-3 levels were determined using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).
Findings: The mean age of the patients included in this study was 54.51±13.69 years. Based on the comparison between the groups, there was no difference in terms of gender and age (p=0.675 and 0.094). There was a statistically significant difference between the control group and the patient group in terms of IGF-1 and IGFBP3 levels. Both levels were higher in the control group (p=0.006, p<0.001). 22 patients had a recurrence. There was no significant difference between the IGF and IGFBP3 levels in those who had a recurrence. 32 patients died. There was no significant difference in terms of the histological subtype, T and pathologic stage of the disease, and IGF-1 and IGFBP3 levels.
Conclusion: Our study showed that IGF-1 and IGFBP3 markers could be used in the diagnosis of esophageal tumors. We think that it is necessary to conduct further studies with larger series in order to draw a clear conclusion. Amaç: Özofagus kanseri dünya genelinde tüm kanserler arasında sekizinci sırada yer almaktadır. Tüm kanserlerin % 1,5–2'sini, sindirim sistemi kanserlerinin ise % 5-7'sini oluşturmaktadır. Bu kanser türünde erken tanı, erken tedavi ve yakın takiple mortalite azaltılabilmektedir. Ancak erken tanı konabilmesi için erken tanıda kullanılabilecek hızlı sonuç alınan, güvenilir belirteçlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda özofagus tümörünün erken tanısı için IGFBP3 ve IGF-1’in kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Çalışmaya patolojik olarak özofagus kanseri tanısı alan ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde takip edilen 37 özofagus kanserli hasta ve 41 kanser tanısı olmayanlar dahil edilmiştir. Serum IGF-1 ve IGFBP3 seviyeleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 54.51±13.69 yıldır. Gruplar arasında yapılan değerlendirmede cinsiyet ve yaş arasında fark yoktur (p=0,675 ve 0,094). Çalışmaya alınan hastalardan kontrol grubu ile vaka grubu arasında IGF-1 ve IGFBP3 arasında istatistiki anlamlı fark vardır. Kontrol grubunda her iki değerde daha yüksektir (p=0,006, p<0,001). 22 hastada nüks gözlenmiştir. Nüks gelişmesinde IGF ve IGFBP3 seviyeleri arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. 32 hasta ex olmuştur. Hastalığın histolojik alt tip, T ve patolojik evreleri arasında IGF-1 ve IGFBP3 arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: Çalışmamızda özofagus tümör tanısı için IGF-1 ve IGFBP3 markerlarının kullanılabileceğini göstermektedir. Net kanıya varmak için daha geniş örnek gruplarında çalışılması gerekliliği kanaatine varılmıştır.
Sayı
9Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/1596Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: