Phenotypic Characterization of ESBL- and AmpC- Type Betalactamases in Enterobacteriaceae From Chicken Meat and Dairy Products
Göster/ Aç
Tarih
2017-12-01Yazar
Özpınar, HaydarTekiner, İsmail Hakkı
Sarıcı, Birsen
Çakmak, Burcu
Gökalp, Fatma
Özadam, Aylin
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
The excess and off-label use of antibiotics results in development of antibiotic resistance among microorganisms. Although microbiological criteria have been appropriately considered in the Food Codex, an inspection for antibiotic-resistant bacteria has not come into force yet. Beta-lactamase producing Enterobacteriaceae adversely affects the human health by leading to therapeutic failures against infections. The objective of this study was to characterize ESBL- and/or AmpC- type beta-lactamases in Enterobacteriaceae isolated from chicken meat, raw milk and unpacked-fresh cheese samples phenotypically. In this study, a total of 327 samples (109 chicken meat, 135 raw milk and 83 unpacked fresh cheese) was examined microbiologically by performing preenrichment, enrichment on selective media, and oxidase test according to the Criteria by ISO/DIS21528-2. Overall, 80 ESBL- and/or AmpC positive isolates were identified by mass spectrometer. The most prevalent strain was Escherichia coli (68.8%), followed by Klebsiella pneumoniae (8.8%), Enterobacter cloacae (7.5%), Citrobacter spp. (6.2%), Hafnia alvei (6.2%), and Klebsiella oxytoca (2.5%). The beta-lactamases were screened by disc diffusion, disc diffusion confirmation, and MIC determination according to the Guidelines of Clinical and Laboratory Standards Institute. The most common beta-lactamase type was found as ESBL in 75 isolates, followed by a combination of ESBL & AmpC in 10 isolates, and AmpC in five isolates, respectively. In conclusion, our study showed that ESBL- and/or AmpC-type beta-lactamases were the most common enzymes in Enterobacteriaceae in the analyzed foods. Keywords: AmpC, antibiotic resistance, dairy product, Enterobacteriaceae, ESBL. Aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı mikroorganizmalarda antibiyotik direnci gelişimi ile sonuçlanmaktadır. Gıda kodeksinde mikrobiyolojik kriterler olmasına rağmen, antibiyotik dirençliliği için düzenleme henüz yapılmamıştır. Beta-laktamaz üreten Enterobacteriaceae suşları infeksiyonlara karşı tedaviyi başarısız kılarak, insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada tavuk eti, çiğ süt ve açık taze peynir örneklerinden izole edilen Enterobacteriaceae suşlarında GSBL- ve/veya AmpC- tipi betalaktamazların varlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, 109 adet tavuk eti, 135 adet çiğ süt ve 83 adet açık taze peynir olmak üzere toplam 327 adet gıda örneğinde ISO/DIS21528-2 talimatı uyarınca ön ve selektif zenginleştirme ile oksidaz testi uygulanarak mikrobiyolojik inceleme yapılmıştır. Toplam 80 adet GSBL- ve/veya AmpC- pozitif izolat kütle spektrometresi ile tiplendirilmiştir. İzolatlarda Enterobacteriaceae dağılımının %68,8 Escherichia coli, %8,8 Klebsiella pneumoniae, %7,5 Enterobacter cloacae, %6,2 Citrobacter spp., %6,2 Hafnia alvei ve %2,5 Klebsiella oxytoca olduğu saptanmıştır. Tiplendirilmiş izolatlarda betalaktamazların karakterizasyonu Klinik ve Laboratuvar Standartları Kurumu talimatlarına (CLSI 2013) göre disk difüzyon, disk difüzyon konfirmasyonu ve MİK değeri tespiti ile yapılmıştır. İnceleme sonucu 75 adet izolatta GSBL-, 10 adet izolatta GSBL- ve AmpC- kombinasyonu ve beş adet izolatta AmpC- tipi enzimler karakterize edilmiştir. Sonuç olarak, analiz edilen gıda maddelerinde GSBL- ve/veya Amp- tipi beta-laktamazların baskın enzimler oldukları saptanmıştır. Anahtar sözcükler: AmpC, antibiyotik direnci, Enterobacteriaceae, GSBL, hayvansal ürünler.
Cilt
64Sayı
4Bağlantı
http://hdl.handle.net/11363/1283Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: