Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorCanımoğlu, Mehmet Ali
dc.contributor.authorAdak, Salih Berkcan
dc.contributor.authorÜnlü, Ümit
dc.contributor.authorGenç, Ezgi
dc.contributor.authorYorulmaz, Aslı
dc.date.accessioned2022-08-05T08:20:58Z
dc.date.available2022-08-05T08:20:58Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn1305-7820
dc.identifier.issn2587-165X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3643
dc.description.abstractBu çalışmada, Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)’ne 2002-2020 yılları arasında rapor edilen gıda ile temas eden madde bildirimlerini incelenmiş ve veriler Microsoft Excel programı yardımıyla grafikler halinde yorumlanmıştır. Hızlı Alarm Sistemi’ne 2002-2020 yılları arasında 2500 gıda ile temas eden madde bildirimi raporlanmış olup, en fazla bildirim sayısı 2011 yılındadır. Ülke bazında incelendiğinde; İtalya’nın 788, Almanya’nın 313 ve Polonya’nın 185 bildirimde bulunduğu görülmüştür. İncelenen bildirimlerin %42,52’si sınır reddi, %22,64’ü alarm, %12,8’i dikkat gerektiren bilgi, %11,36’sı bilgi ve %10,68’i takip gerektiren bilgi bildirimidir. Risk türlerinin %18,76’sı ciddi, %20,8’i ciddi olmayan ve %60,44’ü kararsız kalınmış risk derecesine sahiptir. Bildirime konu olan tehlikeler krom (%13,18), formaldehit (%13,12), birincil aromatik aminler (%11,83) ve nikelden (%8,75) oluşmaktadıren_US
dc.description.abstractIn this study, food contact material notifications reported to the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) between 2002 and 2020 were examined and the data were interpreted in graphics with the help of Microsoft Excel program. Between 2002 and 2020, 2500 reports of food contact materials were reported to the Rapid Alert System, with the highest number of notifications in 2011. When analyzed on country basis; it was observed that Italy reported 788, Germany 313, and Poland 185 notifications. 42,52% of the examined notifications were border rejection, 22,64% of them were alert, 12,8% of them were information requiring attention, 11,36% of them were information and 10,68% of them were information requiring follow-up. 18,76% of risk types had serious, 20,8% had non-serious and 60,44% had undecided risk levels. Hazards that were the subjects of the notifications consisted of chromium (13,18%), formaldehyde (13,12%), primary aromatic amines (11,83%) and nickel (8,75%)en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Ticaret Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.55071/ticaretfbd.1014853en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectGıda güvenliğien_US
dc.subjectGıda ile temas eden maddeleren_US
dc.subjectHızlı alarm sistemien_US
dc.subjectFood safetyen_US
dc.subjectFood contact materialsen_US
dc.subjectRapid alert systemen_US
dc.titleGıda Ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi'nde Bulunan Gıda İle Temas Eden Madde Bildirimlerien_US
dc.title.alternativeFood Contact Material Notifications In Rapid Alert System For Food And Feeden_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluen_US
dc.authorid0000-0002-9772-6283en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorGenç, Ezgi


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess