Soğuk Savaş sonrası Türkiye'nin Balkanlar politikası: Sırbistan ile ilişkilerde siyasetin ve söylemin dönüşümü - Şanlı, Bahadır (İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Sovyet Rusya'nın dağılmasıyla birlikte Soğuk Savaş'ın sona erdiği, Berlin Duvarı'nın yıkıldığı ve Yugoslavya'nın dağılma sürecine girdiği 1990'lı yıllar, uluslararası konjonktürde önemli kırılma noktalarından biri olmuştur. Bu tarihten itibaren Rusya'nın Doğu Avrupa üzerindeki etkisinin azalması, bölge ülkelerinde dönüşüm rüzgârlarının esmesine neden olmuştur. Bu dönüşüm rüzgârlarıyla birlikte gelişen Türkiye-Sırbistan ilişkilerinde, çıkarların yön değiştirmesine bağlı olarak siyasetin, söylemin ve kimlik algısının nasıl bir dönüşüme uğradığı incelenmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler kimlik ve çıkarlar üzerinden incelendiği için konunun yorumu, uluslararası ilişkiler disiplininde bu kavramları esas alan inşacı teori perspektifinden yapılmıştır. Bu bakış açısından, Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin tarihi süreci, Türkiye'nin Balkanlar politikası, Türkiye'nin Yugoslavya iç savaşında Bosna-Hersek ve Kosova sorununa yaklaşımı ve özellikle 2000'li yıllardan sonra iki ülkenin ortak çıkarlar ekseninde buluşarak ilişkilerinde başlattıkları dönüşüm sonucunda siyasetin, söylemin ve kimliklerin nasıl yeniden inşa edildiğinin analizi yapılmıştır.

The 1990s, when the Cold War ended with the dissolution of Soviet Russia, the Berlin Wall fell and Yugoslavia was in the process of disintegration, were one of the major breaking points in the international conjuncture. Since this date, the decline of Russia's influence on Eastern Europe has caused the transformation winds to blow in the countries of the region. In the relations between Turkey and Serbia, which developed along with these transformation winds, it was examined how politics, discourse and identity perception are transformed due to the change of interests. Since the relations between the two countries are examined through identity and interests, the interpretation of the issue is made from the perspective of constructivist theory, which is based on these concepts in the discipline of international relations. From this perspective, the historical process of Turkey-Serbia relations, Turkey's Balkans policy, Turkey's approach to Bosnia and Herzegovina and Kosovo in the Yugoslavia civil war, and especially how politics, discourse and identities have been reconstructed after the transformation of the two countries in their relations by meeting on the axis of common interests after the 2000s was analyzed.
Turkey's politics in the Balkans after the Cold War: the transformation of politics and discourse in relations with Serbia
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH FUAT TUNCER Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı Konu: Siyasal Bilimler = Political Science ; Uluslararası İlişkiler = International Relations Dizin: Balkanlar = Balkans ; Dönüşüm = Transformation ; Sosyal yapısalcılık = Social constructivism ; Türk-Sırp ilişkileri = Turkish-Serbian relations
Keywords: Balkanlar; Türkiye-Sırbistan İlişkileri; Dönüşüm; İnşacı Teori; Balkans; Serbia-Turkey Relations; Transformation; Constructive Theory