Enerji dağıtım hatlarındaki kayıpların yapay sinir ağı ile belirlenmesi - Zheree, Mahmood Shakir Mahmood (İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Teknolojideki gelişmelerle birlikte günlük hayatımızda şekillenmekte ve değişmektedir. Bu durum elektrik enerjisine olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Yapılan araştırmalarda ülkemizde kullanılan enerjinin her geçen yıl ortalama olarak %4-8 arasında artarak değiştiği görülmektedir. Enerji üretim santrallerinin kurulumunun yüksek maliyetli olması, enerji iletim hatlarının iyileştirilmesinin güçlükleri, bu alanda araştırmacıları yeni arayışlara itmektedir. Ayrıca iletim ve dağıtım hatlarında meydana gelen kayıplar enerji maliyetini önemli ölçüde erttırmaktadır. Bu bakımdan enerjinin tüketiciye ulaşması sırasında meydana gelen kayıpların belirlenmesine yönelik yapılan çalışmalar önem arz etmektedir. Bu çalışmada enerji dağıtım hatlarında meydana gelen kayıpların belirlenebilmesi için yapay sinir ağları kullanılmıştır. Geleneksel yöntem olan yük kayıp faktörü ile elde edilen değerler yapay sinir ağına öğretilmiş ve her iki yöntemden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Matlab programındaki yapay sini ağı benzetimiyle gerçekleştirilen çalışmada yük kayıp faktörü ile önerilen yöntemden elde edilen sonuçlar benzerlik göstermektedir. Bu durum önerilen yöntemin daha hızlı ve güvenilir sonuçlar ürettiğini ortaya koymaktadır.

Upon the developments in technology, our daily lives are being formed and changed. This situation increases the need for the electric power. The research conducted indicates that the energy used in our country is changing by increasing by 4-8% in average every passing year. High costs of installing energy production plants and difficulties of improving the energy transmission lines direct the researchers to new searches in this field. In addition, the losses occurring in transmission and distribution lines increase the energy cost significantly. In this regard, the studies related to the determination of the losses occurring during the transmission of the energy to the consumer have importance. In this study, artificial neural networks have been used to determine the losses occurring in the energy distribution lines. The values, which have been obtained through the load loss factor, which is a traditional method, have been taught to the artificial neural network and the results, which have been obtained from both methods, have been compared. In the study, which has been conducted through the simulation of artificial neural network, in the Matlab program, the results, which have been obtained through the load loss factor, and the ones, which have been obtained through the recommended method, show similarity. This situation indicates that the recommended method gives faster and more reliable results.
Determination of the losses in energy distribution lines through artificial neural network
Danışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF ŞENOL Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Konu: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği = Electrical and Electronics Engineering
Keywords: Enerji dağıtım hatları; Enerji kayıpları; Yapay Sinir Ağları (YSA); Energy distribution lines; Energy losses; Artificial neural networks (ANN)